1 av 5
Lasse Johansson
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Bush eftermäle och politiker mördad i Kenya

Tisdag 29 januari

Kenya
Det våldsamma och oroliga läget i Kenya har förvärrats ytterligare. Igår sköts en parlamentsledamot ihjäl utanför sitt hus. Hittills har runt 1000 personer dödats i oroligheterna som utbröt efter valet i december. I morse kom uppgifter om att oppositionspartiet och president Mwai Kibakis parti kommer att inleda förhandlingar senare idag, under ledning av den förre FN:generalsekreteraren Cofi Annan.
Samtal med Anna Brandt, Sveriges ambassadör i Nairobi.

Bush håller sitt sista tal till nationen
Natten till tisdag håller USA:s president george Bush sitt sista State of the Union. Samtal med den amerikanske ambassadören här i Sverige, tillika presidentens personlige vän, Michael Wood.

Vad har George Bush betytt för USA och omvärlden? Debatt mellan Roland Poirer Martinsson, Bushanhängare i Texas, och Stefan Jonsson, kulturskribent på DN.

Presidentkandidater gör tummen upp
Den amerikanska valcirkusen rullar vidare, men kampen mellan presidentaspiranterna handlar inte bara om sakfrågor och politiskt budskap - också kroppsspråket och gesterna granskas noga av väljare och politiska bedömare. Reportage av Katja Magnusson om gesterna som kan hjälpa eller stjälpa kandidaterna.

Nytt löneavtal för Sveriges lärare
Sent igår kväll enades Läraförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting om ett nytt avtal för lärarna. Diskussion mellan Ingela Gardner Sundström, SKL och Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet.

Bark och gödsel ska göra by självförsörjande
Den finländska byn Lehtola ska bli helt självförsörjande på energi - något som kan behövas om Finland ska klara EU:s klimat mål att 38 procent av energin skall komma från förnyelsebara källor. Biobyn i mellersta delen av landet satsas nu på bark, gödsel och vind. Reportage av Christer Fridén.

Häxbränning på scen upprör
Nordmans bidrag i årets schlagerfestival har väckt starka känslor redan innan det visats. Låten handlar om häxprocesserna på 1600-talet. Är häxprocesser ett lämpligt tema i Melodifestivalen? Diskussion mellan Mats Wester från gruppen Nordman och Irma Rinne, Kvinnojouren i Kiruna.

Washington, tisdag
Krönika signerad Ginna Lindberg.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf_watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista