1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
Thomas Östros och Mona Sahlin vid presskonferensen 29 januari.
4 av 4
John McCain tackar sina valarbetare. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

Thomas Östros tar över efter Pär Nuder och ny teknik kan göra äldre mer trygga

Onsdag 30 januari

Östros om sitt nya uppdrag
Thomas Östros valdes på tisdagskvällen till ny ekonomisk-politisk talesman för social- demokraterna. Han ersätter Pär Nuder och blir socialdemokraternas kandidat till finansministerposten vid nästa val.
Samtal med Thomas Östros.

Mona Sahlins val är tråkigt och kommer inte leda till förnyelse av partiet, menar kritiker.  Samtal med Sofie Wiklund, ledarskribent Dalademokraten och Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Mc Cain, Romney eller Giuliani
Natten till onsdag håller Florida primärval för republikanerna. Striden är hård mellan kandidaterna. Samtal med Sofia Nerbrand, chefredaktör för samhällsmagasinet Neo, på plats i Florida och Eric Sundström, chefredaktör för Aktuellt i Politiken.

Jätteräkor
Sedan flera år tillbaka är det känt att odlingarna av jättteräkor hotar den kustnära mangroveskogen i flera asiatiska länder. Trots det säljs jätteräkorna fortfarande i svensk handeln. Naturskyddsföreningen uppmanar konsumenter att bojkotta produkter som i handeln kallas för scampi, tigerräkor eller kungsräkor.
Debatt mellan Gudrun Hubendick, aktiv i Naturskyddsförenings aktionsgrupp i Stockholm mot jätteräkor, och Ingmar Kroon, presschef för Axfood, som äger Hemköp och Willys.

Teknik skapar trygghet för äldre
Med hjälp av kameror, sensorer och annan elektronik går det att bygga bostäder som ger äldre en trygghet utan att dom behöver känna sig övervakade. Det menar man i Norge där ett av bostadsföretagen i Kongsvingerområdet nyligen invigt ett mindre bostadsområde med trygga bostäder för äldre. Reportage av Lars Ekelöf och samtal med Ingela Månsson från hjälpmedelsinsitutet och projektledare för ett projekt om teknik och demens.

Rapport om Libanonkriget
På onsdagen släpps slutversionen av den så kallade Winograd-rapporten om hur Israels militär och politiker hanterade libanonkriget sommaren 2006. I en delrapport som kom för 8 månader sen, fann undersökningskommissionen att de politiska och militära ledarna gjort sig skyldiga till ”allvarliga fel”. Sen dess har Israels ÖB, försvarsminister och tre högt uppsatta befäl avgått. Men premiärmininster Ehud Olmert har suttit kvar. Och frågan många ställer sig nu i Isarel är: Kommer han att klara sig den här gången också? Reportage av Cecilia Uddén.

Moskva, onsdag
Krönika signerad Maria Persson-Löfgren.

Programledare:
Camilla Kvartoft
Producent:
Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".