1 av 3
Lasse Johansson
2 av 3
3 av 3

Nya räntesänkningar mot den ekonomiska krisen i USA, Hur ska mördandet i Kenya få ett slut

Torsdag 31 januari

Nya räntesänkningar i USA
Centralbanken sänkte räntan inatt och samtidigt planeras politiska insatser för att hindra landet från att hamna i recession, att den ekonomiska utvecklingen stannar upp. Vilka möjligheter har man att vända den ekonomiska krisen?Samtal med Annika Winsth analytiker på Nordea.

Konflikten i Kenya river upp klyftor 
Den senaste månadens våldsamheter efter presidentvalet har skapat kaos i Kenya och rivit upp stora klyftor. Förre FN-chefen Kofi Annan tror att konflikten kommer ta minst ett år att lösa. Hur stora är klyftorna i landet och vad handlar konflikten om - etnicitet eller klass? Samtal med Anders Sjögren, statsvetare Stockholms universitet.

Höjda lärarlöner vid bättre elevbetyg
Resulatlön inom skolan, ska lärarnas löner kopplas till elevernas resultat. I Sollentuna kommun utanför Stockholm ska lärarnas löner kopplas till elevernas resultat. Samtal mellan Maria Stockhaus moderat kommunalråd i Sollentuna och Rosanna Dinamarca vänsterpartist utbildningsutskottet.

Vandalisering av sexkonst
Sex väcker starka känslor det visar den amerikanska konstnären Andres Serranos bilder ”A History of Sex” som just nu ställs ut i Alingsås, efter att ha visats i Lund 2007.Flera av konstnärens bilder har vandaliserats av nynazister. Nu kräver Kristdemokraterna i Alingsås att utställningen stängs. Samtal med Gunilla Gomér kristdemokrat och kommunpolitiker i Alingsås och Pontus Hammarén, chef på Alingsås konsthall.

Snöoväder i Kina
I Kina har snöoväder och kyla drabbat minst 100 miljoner människor. Tågtrafiken har lamslagits och miljontals hushåll har haft strömavbrott, ovädret kommer extra olägligt eftersom många kineser just nu reser hem för att fira det kinesiska nyåret. Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent rapporterar.

Judar ovälkomna i Bosnien
Bosnien-Hercegovina känt för att vara multietniskt. Men mycket ändrades under de blodiga åren av konflikt vid 90-talets början. Nu är en av de fyra kulturerna och religionerna på väg att försvinna helt och hållet, den judiska. De judar som finns kvar känner sig allt mindre vällkomna i det numera nästan helt muslimskt bosnjakiskt dominerade Sarajevo. Reporter: Vladislav Savic.

Korrekrönika
Ffrån Margareta Svensson i Johannesburg.

Skuldsanering hjälp mot skuldfällan
400 000 svenskar har svårt att betala tillbaka sina skulder. Det visar en ny rapport från Kronofogdemyndigheten. Thomas hamnade i skuldfällan i början av 90-talet. En fälla han inte haft möjlighet att ta sig ur, trots hårt slit och försök med sanering av skulderna.Thomas berättar vad som hände.

Fågelskådare
På jakt efter bergstaigasångare och kaspiska trutar, det är målen för dom riktigt hängivna fågelskådarna som satsar på att få så många kryss som möjligt på sina årslistor. Vid havsvikar, i snårskogar och på soptippar smyger nu i januari dessa hårdskådare med kikare och larmande mobiltelefoner i högsta hugg. Reporter Lotta Malmstedt.

Programledare: Lasse JohanssonProducent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".