1 av 3
Carl-Henric Svanberg
2 av 3
Camilla Kvartoft
3 av 3

Ericsons årsbokslut presenteras matbristkris konsekvens av klimatförändringarna

Fredag 1 februari

Ericssons årsbokslut presenteras
Idag presenterar Ericssons sitt årsbokslut som analytikerkåren väntat på med spänning. Det förra bokslutet var överraskande för många och ledde bland annat till att Ericsson-kursen nästan halverades sedan vinstvarningen den 16 oktober. Samtal med Anders Elgemyr, analytiker på Glitnir om varför detta bokslut är så viktigt. Kl 06:15

Intervju med Carl-Henric Svanberg, vd på Ericsson och kommentar från Christer Hillbom som är Sveriges Radios ekonomiska kommentator. Kl 07:39

Och Johan Strandberg, telekomanalytiker på SEB kommenterar årsbokslutet och Ericssons framtid. Kl:08:00

Matbristkris konsekvens av klimatförändringarna
30% mindre skördar och akut matbrist under dom närmaste 25 åren det är konsekvensen av klimatförändringarna som vi redan orsakat visar en ny forskningsrapport från Stanforduniversitetet i USA som presenteras i tidskriften science idag. Det är framförallt fattiga länder i södra Afrika och sydasien som drabbas. Samtal med Louise Simonsson forskare Linköpings univ och Jan Lundqvist tidigare professor på Linköpings universitet.

Statliga bolag säljs
Statens andel i OMX, företaget som äger Stockholmsbörsen kommer att säljas till Dubaibörsen det stod klart igår då regeringen tackade ja till budet. Regeringen har som ambition att sälja sex statliga bolag under mandatperioden. Näst på tur står statliga vin och sprit de andra är Nordea, Vasakronan, SBAB och Telia Sonera. Mats Odell, finansmarknadsminister (kd) och Tomas Östros, ekonomisk-politisk talesman (s) debatterar.

Himmlers släkting om naziarvet
Farfar var nazistisk byråkrat i Berlin. Hennes farfars bror var en av arkitekterna bakom Förintelsen och en av historiens värsta massmördare. I veckan besökte Katrine Himmler Sverige för att tala om sin familjs historia som hon också skrivit en bok om. Reporter Therese Bergstedt har träffat henne.

Afrikanska mästerskapen i fotboll
De afrikanska mästerskapen i fotboll pågår just nu när värdlandet Ghana. Ghana som nu är klart för kvartsfinal och en av favoriterna att vinna hela turneringen. Från Ghanas huvudstad Accra är Expressens man på plats Johan Orrenius.

Spanska valet och ekonomin
Vi ska till Spanien där valrörelsen dragit igång inför parlamentsvalet söndagen den 9 mars. I de senaste opinionsmätningarna har den sittande socialistiska regeringen vind i seglen och leder med omkring sex procentenheter över det konservativa Folkpartiet - Partido Popular. Den senaste tiden har helt överraskande en helt ny fråga seglat upp i debatten - ekonomin. Alice Petrén korrespondent åkte till den lilla staden Banyoles i det nordöstra hörnet av Spanien för att ta temperaturen.

Korrekrönika
Från Per Eurenius i Berlin.

Programledare: Camilla KvartoftProducent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".