1 av 3
2 av 3
3 av 3

Valet i Serbien, stridigheter i Tchad och radio för kidnappade

Måndag 4 februari

Val i Serbien
Det blev Serbiens sittande president, EU-vännen Boris Tadic som segrade i den andra och avgörande omgången av presidentvalet. Det var en knapp seger över nationalisten Tomislav Nicolic, 51 procent mot 47, men en majoritet som ger Tadic mandat att fortsätta på den inslagna EU-vänliga vägen.
Dejan Milic som arbetar i Belgrad men nu är på besök i Sverige, kommenterar valutgången. Mikaela Friberg Story, på Folke Bernadotteakademin, har arbetat för EU och FN i Kosova i många år, hon beskriver konsekvenserna av valutgången.

Samtal med Christina Gustafsson, utrikeschef på SR Ekot, som under många år var korrespondent på Balkan.

Kritik mot psykavdelning
Det var brister på en psykiatrisk avdelning i Stockholm när en patient mördades av en annan intagen. Det visar socialstyrelesens slutliga rapport. Mannen blev strypt med ett skärp trots att sådana inte skulle på finnas på avdelningen av säkerhetsskäl, ingen hade heller tittat till manen, trots att det skulle ske varje timma.
Annelie Bergens, chefsläkare på stockholms läns landsting, och Torsten Kindström, anhörigföreningen Balans diskuterar händelsen och åtgärder.
 

John McCain
Senatorn Arizon John McCain ligger bäst till för att bli republikanernas slutgiltiga presidentkandidat på supertisdagen. Blir han det kan han bli den äldste amerikanske presidenten någonsin om han vinner presidentvalet i november. Daniel Alling, Sveriges Radios korrespondent i New York porträtterar den mångårige senatorn som väcker mycket känslor, inte minst hos många i den stora gruppen konservativa amerikaner. Hör också Billy McCormac, amerikan bosatt i Sverige.

Stridigheter i Tchad
Rebeller intog under helgens stridigheter marknaden och den nationella radion i Tchads huvudstad N’Djamena. Hundratals civila har skadats under skottlossning. Evakuering pågår av utlänningar i landet. Björn Hagströmer, som skrivit en bok om Tchad och tidigare arbetat på Nordiska Afrika institutet, beskriver konflikten i landet.

Rattfulla bilförare på svenska vägar
Var femte dödsolycka har med alkohol att göra. På tio år har antalet alkoholrelaterade dödsolyckor nästan inte minskat alls säger Vägtrafikinspektionen i en ny utredning och tycker att Vägverket har misslyckats med sina insatser mot rattfylla.
Samtal med Lars Bergfalk, chef för Vägtrafikinspektionen och Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

De kidnappades röster
Ett colombianskt radioprogram som sänds på natten ger hopp till kidnappade. Det är anhöriga som vill förmedla energi och hopp via meddelande som de hoppas att de kidnappade ska höra. Frigivna personer har berättat att radioprogrammet var avgörande för att hålla livsgnistan uppe. Sveriges Radios korrespondent Lars Palmgren var med under radiosändningarna i Colombia.

Dagens krönika
Signerad Cecilia Uddén.

Programledare: Anna Hernek
Producent: Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".