1 av 2
Lasse Johansson
2 av 2

BRIS-rapport om fler unga i självmordstankar spända relationer mellan Turkiet och Tyskland efter brand på flyktingförläggning

Torsdag 7 februari

Självmordstankar bland unga ökar
Antalet unga med självmordstankar ökar dramatiskt - enligt en BRIS rapport som bygger på kontakter mellan BRIS och barn som ringt deras jourtelefon. På fyra år har antalet unga med funderingar kring självmord fyrdubblats. Samtal med Agnes Hultén barnpsykolog NASP - Nationellt centrum för Suicidal Prevention på Karolinska Institutet i Stockholm.

Brand på flyktingförläggning ökar spänningen mellan Tyskland och Turkiet
Bilden då ett litet barn kastas ut från ett fönster och tas emot av en polisman nere på gatan har väckt starka reaktioner i både Tyskland och Turkiet. Bilden togs när ett flerfamiljshus brann i Ludwigshafen i Tyskland, 60 skadades och nio döda, alla med härkomst från Turkiet. Spekulationer om mordbrand med rasistiska förtecken har satt relationen mellan Tyskland och Turkiet på prov, berättar Sveriges Radios korrespondent i Berlin, Per Eurenius.

EUFOR i väntan på Tchad
200 svenska soldater väntar på att få marschorder från EU för att ingå i EU:s fredstyrka till Tchad, men unionen avvaktar med att skicka den på grund av oroligheterna i landet.
Chefen för tchadstyrkan överstelöjtnant Peder Ohlsson och löjtnant Jenny Svensson är redo att ge sig iväg.

Prostitution i Nepal
I Nepal, Sydasiens fattigaste land, har maoistgerillan och de politiska partierna enats om en fredsprocess, i april ska det hållas val. Det relativa lugnet har lett till ett kraftigt uppsving för turismen till Nepal. I städer som Kathmandu syns nu också ett nytt inslag i gatubilden: en öppen sexindustri. Där både barägare, kunder och poliser tar för sig av de utsatta kvinnorna. Reporter Nils Horner.

Fiskaryrket på utdöende
Fiskestopp, skrotningspremier och begränsade fiskekvoter diskuteras flitigt både i Sverige och inom EU. Peter Hagberg, yrkesfiskare från Björkö tycker det är påfrestande att stå i rampljuset. Reportage av Madeleine Blidberg.

Ny europeiskt laboratorium på rymdstation
Rymdfärjan Atlantis som skjuts upp från Kennedy Space Centre i Florida ska föra Europas första rymdlaboratorium till den internationella rymdstationen ISS. Sven Grahn på Rymdbolage berättar om laboratoreit som kostar 12 miljarder kronor.

Rädda Barnen rädda för hedersvåld?
Rädda Barnen hukar för hedersvåld, menar kritiker efter att organisationen strukit delar i en forskningsrapport om hederskultur, tidiga äktenskap å sexuellt utnyttjande i Mellanöstern. Diskussion med Pernilla Ouis, en av författarna till rapporten och Sanna Jonsson, chef på Rädda Barnens regionkontor i Libanon.

Cucutan, torsdag
Signerad Lars Palmgren i Cucutan på gränsen mellan Colombia och Venezuela.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".