Bristande modersmålsundervisning och snörekord i januari

Måndag 25 februari

Kubas nya färdriktning
Hur kommer Raul Castros presidentskap att påverka Kubas framtida relationer med Venezuela och USA, och vilka ekonomiska reformer som är att vänta? Lars Palmgren, Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika.

Demokratisk kamp i Novgorod
Inför presidentvalet i Ryssland reser vår korrespondent Maria Persson - Löfgren mellan Viborg och Moskva. Du möter medelålders kvinnor i Novgorod som inte är nöjda med makthavarna.

Korrespondentkrönika
Av Per Eurenius, Sveriges Radios korrespondent i Tyskland.

Modersmålsundervisning gör skillnad
Diljen Otlu, som har läst kurdiska från dagisåldern och Taloye Nasiri som har läst persiska lika länge, berättar vad modersmålsundervisningen har gjort för skillnad för dem.

Oscarsmattan rullas ut trots allt
Årets största filmhändelse, Oscarsgalan, blev av trots den långvariga strejken bland manusförfattarna. Helena Groll ger oss en direktrapport om vinnare och skandaler på årets gala.

Kommuner klarar inte modersmålsundervisning
Södertälje kommun har precis lagt ned modersmålsundervisningen i ett tiotal språk. Eva Holmerin som är rektor i Södertälje kommun förklarar varför och du hör Kenneth Hyltenstam, professor i tvåspråkighetsforskning om vilka problem som uppstår när modersmålsundervisning försvinner.

Kommunistisk president på Cypern
Kommunistpartiet Akels ledare, Dimitris Christofias, vann gårdagens presidentval. Ekots utrikeskommentator, Titti Nylander, analyserar vad det betyder för Cyperns roll i EU.

Snörekord i januari
Inte sedan mätningarna startade 1966 har norra halvklotet fått så mycket snö som under januari i år. Reportage av Sven Börjesson. Sten Bergström, professor vid SMHI, förklarar hur vi kan ha rekord trots allt prat om global uppvärmning.

Svensk Oscar
En av förra årets största filmsuccér var actionfilmen ”The Bourne ultimatum” med Matt Damon i huvudrollen. Under nattens Oscarsgala fick filmen ta emot tre Oscars. En av dem, för bästa ljud, gick till den svenske ljuddesignern Per Hallberg.

Programledare: Katarina PietrzakProducent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se