Skattesmitare och debatt om hur länge svenska trupper bör stanna i Tchad

Onsdag 27 februari

Jakten på smitarna
Hur ska jakten på svenska skattesmitare bli mer effektiv? Staten luras på 46 miljarder kronor varje år för att svenskar gömmer undan pengar i olika skatteparadis. Just nu utreds ett hundratal personer med konton i Liechtenstein som myndigheterna kommit på spåren genom ett internationellt samarbete nio länder emellan. Samtal med Mats Sjöstrand, generaldirektör Skatteverket och Thomas Palmberg, ställföreträdande chef Finanspolisen.

Allt fler unga på familjehem
Det blir fler och fler tonåringar som inte kan bo kvar i sina egna familjer utan placeras i familjehem eller på institution. På sex år har antalet 13-18 åringar som inte kan bo kvar hemma ökat med 30 procent, till nästan 10 000, det visar en ny rapport från Socialstryelsen. När ”Anna” var 15 år var hon i akut behov att hitta ett annat hem. Reportage av Karin Wirenhed. Samtal med Gunvor Andersson som har forskat om barn och ungdomar i familjehem och institutioner smt Stefan Heinebäck som arbetar inom socialtjänsten i Sollentuna kommun där man haft projektet ”Barnet i fokus i familjehemsvården”.

Borgerliga oeniga om tchadstyrkan
Hur länge ska de 200 svenska soldater som skickas till Tchad stanna där? Längre än vad som var planerat från början tycker allt fler också inom regeringspartierna. Debatt mellan Else-Marie Lindgren, kd, och Nils Oskar Nilsson, m, båda i försvarsutskottet.

Jan Eliasson om Darfur
Det är fem år sen konflikten i Darfur i västra Sudan startade. Konflikten har åter tagit fart i början av året. Jan Eliasson, som är Fn:s fredsmäklare i Darfur, berättar varför läget är så dystert.

Demokrati i Ryssland
Dagens brist på demokrati i Ryssland förklaras ofta med att landet inte har några demokratiska traditioner. Men det stämmer inte. Under mer än 400 år var furstendömet Novgorod en republik styrd av en folkvald församling. Bevisen för att detta var ett ovanligt modernt demokratiskt experiment i Ryssland är många. Det tog slut i ett krigsnederlag mot moskoviterna. Reportage av Maria Persson Löfgren.

Ölhandeln ett hot mot miljön?
Öl och vin strömmar in i Sverige, bland annat från Danmark och Tyskland. Samtidigt exporterar svenska bryggerier miljontals liter starköl till just Tyskland - där svenska alkoholturister är den största målgruppen. Att köra ölen fram och tillbaka så här mellan länderna innebär stora koldioxidutsläpp. Borde man sänka alkoholskatten för att få ner inköpsresorna? Och vad händer då med folkhälsan? Debatt mellan Kent Härstedt, s, och Chatrine Pålsson, kd.

Istanbul, onsdag morgon
Krönika sigenrad Jan Andersson.

Programledare: Anna Hernek
producent: Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se