1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
Harlekinnyckelpigor.
4 av 4
Mohamed Abu al Komboz, 19 år

Oro bland långtidssjuka, svensk-somalier om terrorstämpel & inlåsta Gazastudenter

Torsdag 6 mars

Sjukförsäkringssystemets förändringar
Regeringen vill ta bort den tidsbegränsade formen av sjuk- och aktivitetsersättning. Tanken är att de långtidsjuka ska ut i arbete, men enligt remissinstanser kommer också de nya reglerna medföra att fler kommer att behöva söka försörjningsstöd hos kommunerna.
En kommun som förbereder sig för det här är Eskilstuna.
Reportage av Jonna Berglund kl 6.38.
Debatt mellan Lars Arne Staxeng moderat i socialförsäkringsutskottet och Veronica Palm socialdemokrat, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet kl 7.21.

Svensk-somalier i Rinkeby oroliga
Två män från Stockholmsförorten Rinkeby häktades för en vecka sedan på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott.
Brottet de misstänks för är att ha lämnat pengar till en terrorgrupp i Somalia. Vår reporter Johanna Sjöwall har träffat svensk-somalier i Rinkeby. Många känner sig indirekt anklagade kl 7.39.
Per Ole Träskman professor i straffrätt om vad som krävs för att bli terroristmisstänkt kl 8.15.

Privatekonomisk oro
Den senaste tidens turbulens på aktiemarknaden, prisfall på bostadsmarknaden och högre matpriser kan säkert få en och annan att fundera på sin ekonomi. Men enligt en ny undersökning som Nordea presenterar idag så är det något annat som oroar oss allra mest, nämligen stigande bensinpris. Reportage av Sofia Söderholm. De flesta svenskar gör inte upp någon budget för sin privatekonomi, borde vi? Samtal med Gunilla Nyström, privatekonom på SEB kl 6.20.

Johannesburg torsdag
Krönika signerad Margareta Svensson.

Studenter i Gaza vill resa
Den senaste veckan har varit en av de blodigaste på många år i Gaza. Men redan före de militära attacker som skördat över 120 människoliv, kallades Gaza världens största utomhusfängelse. De stängda gränserna gör att ingen kommer ut. Enligt det palestinska centret för mänskliga rättigheter, väntar idag över 2700 studenter i Gaza på att få utresetillstånd för att kunna studera utomlands. Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén har träffat en av dem. (kl 6.25).

Dramatenstjärnor om nya chefen
Dramatenskådespelserkorna Marie Göranzon och Anna Björk ger reaktioner på utnämningen av den nya Dramatenchefen Marie-Louise Ekman kl 8.15.

Monsternyckelpigor har kommit till Norge
Den norska motsvarigheten till Naturvårdsverket varnar befolkningen för harlekinnyckelpigor som kommit till Norge genom import av växter från andra länder. Öystein Störkersen, seniorrådgivare vid Direktoratet för naturförvaltning i Norge och Jan Pettersson, professor i entomologi om huruvida harlekinnyckelpigan kommer till Sverige.

Programledare: Camilla KvartoftProducent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".