1 av 3
Lasse Johansson
2 av 3
3 av 3
Qom, Iran 13 mars 2008. Foto: Vahid Salemi/Scanpix

Massiv kritik mot att baby togs omhand av myndigheter och schlagerfeber

Fredag 14 mars

Skott mot åklagarlägenhet
I natt utsattes en lägenhet i Malmö för skottlossning. Lägenheten tillhör en åklagare som jobbar med fall som rör organiserad brottslighet. Vad vinner MC-gäng på att ge sig på åklagare? Samtal med Lasse Wireup, kriminalreporter på DN och författare till boken Svensk maffia.

Värnamochef svarar på kritiken
Fallet i Värnamo där ett vietnamesiskt par fick sitt spädbarn omhändertaget kort efter födseln eftersom paret inte ansågs kunna ta hand om barnet har väckt mycket kritik under veckan som gått. Anders Fransson, förvaltningschef för medborgarförvaltningen i Värnamo, ansvarar för själva utredningen. Hur ser han på kritiken?

Jakten på fildelarna
Snart ska internetlevarantörer kunna tvingas lämna ut vem som hade en viss IP-adress som använts för olaglig fildelning. Varför? Samtal med kulturminister Lena Adelsohn Lijleroth.

Ny bakterie oroar
En ny motståndskraftig bakterie, ESBL, har på kort tid blivit ett allvarligt hot. Bakterien leder ofta till infektioner som kräver intravenös antibiotikabehandling. Samtal med Ann Söderström, smittskyddsläkare i Göteborg.

Valet i Iran
På fredagen hålls parlamentsval i Iran och 44 miljoner iranier har chansen att välja mellan de kandidater som godkänts av landets religiösa ledning. Omvärlden följer valet för att se vad resultatet kan säga om president Ahmadinejads popularitet. Samtal med vår mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, på plats i Iran.

Snabbare tåg på rälsen
Regeringen vill ha höghastighetståg i Sverige och Banverket ska nu utreda förutsättningarna. Det kommer krävas räls för tåg som ska klara hastigheter på 360 kilometer i timmen, jämfört med toppfarterna idag för X2000 på dryga 200 km i timmen. Hur realistiskt är det med tåg i de här hastigheterna i Sverige? Samtal med Bo Lennart Nelldal, professor i tågtrafikplanering vid KTH i Stockholm.

Kvinnovåld i Afghanistan
När de USA- allierade talade om behovet att störta talibanrörelsen, talades det mycket om kvinnoförtrycket under talibanväldet. I Afghanistan är våldet mot kvinnor fortfarande ett stort problem, det säger landets människorättskommission i en färsk rapport. Vår korrespondent Nils Horner träffade slagna kvinnor på ett av landets få kvinnohus.

Urmakarnas revansch
Klockor har åter blivit en lukrativ marknad för de schweziska urmakarna i Jurabergen. Urmakarna har genomgått flera kriser med konkurrens från bland annat Asien men nu har regionen åter blivit ett eldorado med flest urmakare per kvadratmeter i hela världen. Reportage av Johan Tollgerdt.

Teheran, fredag morgon
Krönika signerad Cecilia Uddén.

Schlager, schlager!
På lördag är det final i Melodifestivalen. P1 Morgons tvåmannajury berättar vem som vinner. Samtal med Malena Ernman, operastjärna, och Richard Herrey, artist som 1984 tog världen med storm iförd gyllene skor.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Klas Wolf-Watz
klas.wolf_watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista