1 av 3
Lasse Johansson
2 av 3
3 av 3
Kina skickar trupper till de oroliga provinserna. Foto: Scanpix.

Protester i Tibet och facklig aktion mot svenskt företags utnyttjande av illegal arbetskraft

Måndag 17 mars

Protester i Tibet
De antikinesiska protesterna i Tibet har spridit sig in i Kina. Demonstrationer sker i Gansuprovinsen och tusentals munkar protesterar i Sichuanprovinsen. Tibets exilregering uppger att 80 demonstranter har dödats vid upploppen i huvudstaden Lhasa. Kina ger ett ultimatum att de som protesterar självmant ska anmäla sig under måndagen. Samtal med tibetforskare på Stockholms universitet Katrin Goldstein-Kyaga.

Papperslösa arbetar utan avtal med svart lön
Vilket ansvar tar svenska företag för att underleverantörer inte utnyttjar illegal arbetskraft? Under natten genomförde livsmedelsfacket en aktion vid ett cateringföretag i Jordbro utanför Stockholm. Anledningen är Konflikts avslöjande om att MOCatering, enligt två tidigare anställda, utnyttjar papperslösa flyktingar och betalar svarta löner. Samtal med Nicklas Nilsson, ombudman på Livsmedelsarbetarförbundet.
Hör också George Joseph, migrations- och flyktingansvarig på hjälporganisationen Caritas och Magnus Frisk, informationschef på COOP, som använder MoCatering som leverantör.

Krönikan är signerad
Per Eureinus, Sveriges Radios korrespondent i Berlin.

Student dömd till döden
I Afghanistan har en student dömts till döden för att ha laddat ner en artikel på Internet som kritiskt diskuterade islam.
Reportage från Sten Sjöström som träffat chefen för appelationsdomstolen i staden Mazar-e-Sharif och chefen menar att domen är helt naturlig.
Robert Peszkowski, andre ambassadsekreterare har följt fallet.

Olagligt fiske i Västafrika
I Västafrika, där länderna ut med Atlantkusten, har stora problem med olagligt fiske. Både de lokala fiskarna och ländernas ekonomier drabbas hårt när främmande trålare med stor kapacitet fiskar utan tillstånd inne på ländernas fiskevatten. Vår utsända Maria Sjöqvist har besökt en fiskehamn i Ghana.
Samtal med Joacim Johannesson, Fiskeriverket och Lasse Gustavsson, Värlsnaturfonden.

Kreditkrisen i USA
I USA har den amerikanska centralbanken i natt vidtagit flera åtgärder för att förhindra en kreditkris och att bankerna går under. Centralbanken, Federal Reserve, sköt till nästan 200 miljarder så att den krisdrabbade investmentbanken Bear Sterns kunde köpas upp av konkurrenten JP Morgan Chase. Samtal med Bo Lundgren, chef Riksgälden och Christer Hillbom, ekonomisk kommentator Ekor deltar.

Programledare: Lasse JohanssonProducent: Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista