1 av 5
2 av 5
Katarina Pietrzak
3 av 5
Guldfisken, en symbol för det iranska nyåret
4 av 5
Svenska herrlaget i konstsim
5 av 5
" Belfast Fashion Week"

Tchadstyrkans påsk, mode i Belfast & samiskt Grand Prix

P1 Långfredag

Katolsk långfredag
Vad innebär långfredagen i Sverige 2008? P1Morgon äter frukost hemma hos den katolska familjen Wetterberg, som verkligen är medvetna om långfredagens betydelse.

Påsk i Tchad
Den svenska styrkan är på plats i Tchad sedan två veckor tillbaka.
Samtal med Tchadstyrkans chef Peder Ohlson.

Japanska protester
En femtedel av ön Okinawa täcks av amerikanska militärbaser. Och nu planeras ännu en stor militärbas. De boende protesterar och frågan har delat Okinawa i två läger. Reportage av Jon Thunqvist.

Fashion Belfast
Nordirland, den brittiska provinsen som så länge präglades av våldet mellan katoliker och protestanter. Men för snart ett år sedan började de forna fienderna att samarbeta och Nordirland återfick sitt regionala självstyre. Mycket håller nu på att förändras i snabb takt.
Vår londonkorrespondent, Maria Eksedler, har besökt Belfast och hamnade kanske något oväntat på en modevisning.

Good Friday bok
Långfredagen 2008 är det tio år sen det omdiskuterade fredsavtal som betraktas som en milstolpe i Nordirlands historia, Good Friday-avtalet. Igår släpptes en ny bok av Jonathan Powell som var stabschef under Tony Blairs tid. I den avslöjar han bland annat uppgifter om hur den brittiska regeringen hade hemliga kontakter med terroristorganisationen IRA, något för vilken deckarförfattare som helst att sätta tänderna i.
Samtal med Maria Eksedler.

Manligt figursim
Män i bassäng är temat för en av årets svenska filmer, en film som just nu håller på att spelas in. Det är en komedi om manligt konstsim, manus har skrivits av Jane Magnusson, kulturjournalist och även tränare för det svenska manliga konstsimlaget.

Projekt Stagekids
I Göteborg och stadsdelen Backa, har man stora problem med ungdomsbrottslighet. Vandalisering, inbrott och bilbränder har blivit en del av vardagen. Men på Brandströmska skolan som ligger i Backa, vill man fånga upp barnen och rusta dom inför framtiden så att dom inte ska dras in i problem med droger och kriminalitet.
Reportage av Madeleine Blidberg.

Bästa samiska låten
På lördag är det final i Sami Grand Prix, en samisk musiktävling som hålls i Kautokeino, Norge. Samer från Sverige, Finland, Norge och Ryssland tävlar om bästa sång och bästa jojk.
Samtal med Katarina Rimpi från byn Ollolokkta i Jokkmokk som tävlar för Sverige.

Nytt hopp för Cypern
På den sedan 1974 etniskt delade ön Cypern, förkastade grekcyprioterna i en folkomröstning 2004 förslaget till ett enande. Men senaste tiden har frågan fått nytt liv, idag möts den nyvalde presidenten Dimitris Christofias och turkcypriotiske ledaren Mehmet Ali Talat för att försöka få igång samtalen om en återförening av ön.
Samtal med Jan Andersson, radions korrespondent i Turkiet.

Iranskt nyår
Långfredag i Sverige, nyår i Iran. Det här icke-religösa nyåret infaller i samband med vårdagjämningen och firas med släkt och vänner och med det traditionellt symbol-dukade bordet med bland annat guldfiskar i en skål, som symbol för liv och rörelse.
Reportage av Filippa Armstrong.

New York, fredag
Korrespondentkrönika av Daniel Alling.

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista