1 av 5
Camilla Kvartoft
2 av 5
3 av 5
Ett tionde grundskoleår kan bli nödvändigt för gymnasieplats. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
4 av 5
Magnus Henrekson
5 av 5

Bankkris, arbetskraftsinvandring och IV-programmet kan komma slopas

Fredag 28 mars

Individuella programmet slopas
Regeringen vill lägga ner gymnasieskolans största utbildningsprogram, det individuella programmet. Programmet har fått kritik för att så mycket som 85 procent av eleverna hoppar av istället för att gå vidare till andra gymnasieprogram och ta studenten. Regeringen vill istället införa ett tionde år i grundskolan. Utbildningen riktar sig främst till elever som inte klarat behörighetskraven till gymnasiet.  Hör Marie Granlund, socialdemokratisk vice ordförande i Utbildningsutskottet och Jan Björklund, skolminister (fp).

Brown och Sarkozy om bankkrisen
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och Frankrikes president Nicolas Sarkozy säger i ett gemensamt uttalande att banker omedelbart ska avslöja sina förluster för få tillbaka förlorat förtroende. Samtal med Magnus Henrekson, professor på Handelshögskolan i Stockholm.

Sydafrika skakas återigen av korruptionshärva
Invånarna i den lilla staden Ermelo rasar efter att en gruva, ägd av maken till ANC:s regionala ledare, fått tillstånd att bryta kol bara några hundra meter från ett fattigt bostadsområde. Reportage av Carolina Jemsby.

Dagens korrespondentkrönika
Idag signerad Ginna Lindberg.

Klassresa i förorten blev bok
Djursholm och Tensta är två ytterligheter bland svenska bostadsområden. Ekonomijournalisten Pontus Herin växte upp bland lyxvillorna men valde att flytta till miljonprogrammet för att utmana sina egna fördomar och resultatet blev boken ”I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra”. Reportage av Malin Olofsson och Katja Magnusson. Och samtal med Nabila Abdul Fattah, Förorternas riksdag.

Piratlitteratur
På den nya internetsajten Student Bay kan studenter ladda ner upphovsrättsskyddad kurslitteratur och själva ladda upp sina egna böcker. Vad betyder det här för förlagen och studenterna? Diskussion med Samira Ariadad, studiematerialbevakare på Stockholms Universitets Studentkår, och Mona Hillman-Pinheiro, direktör på Föreningen Svenska Läromedel.

Svensk invandrarpolitik i stor förändring
Arbetsgivare i Sverige ska kunna rekrytera arbetskraft från hela världen, och den som erbjuds jobb enligt kollektivavtalsenliga villkor ska också få uppehålls- och arbetstillstånd. Men om svenska företag börjar rekrytera personal från andra länder, vad händer då med dem som redan idag är arbetslösa i Sverige? Migrationsminister Tobias Billström diskuterar med Erland Olausson, avtalssekretare på LO.

Programledare:
Camilla Kvartoft
Producent:
Kristian Åström

kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".