1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Svensk kassako blir fransk och hemligt dokument avslöjar Kinas mediestrategi

Måndag 31 mars

Vin och sprit blir franskt
Staten säljer statliga Vin och sprit till franska Pernod, för 55 miljarder kronor.
Samtal med Mats Odell, ansvarig minister, och Hans-Olof Nilsson, ordförande Livsmedelsarbetareförbundet.

Hemligt dokument avslöjar Kinas mediestrategi
Utländska journalister kommer inte tillåtas arbeta fritt under OS i sommar. Det framgår av ett hemligt arbetsdokument från Kinas ledning till de lokala myndigheterna i landet, som pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har kommit över.
Samtal med Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar Utan Gränser i Sverige, och Hanna Sahlberg, vår korrespondent i Peking.

Samtal med Gunilla Lindberg, vice ordförande i IOK, den internationella olympiska kommittén.

Arbogamamman har vaknat
Den knivskurna mamman i det uppmärksammade fallet i Arboga har nu vaknat upp efter att ha legat nedsövd sen dådet den 7 mars. Mamman kommer snart tvingas inse att hennes barn har mördats.
Samtal med Alf Ingesson-Thor, psykolog inom förvarsmakten, och utbildar om kris och traumahantering.

Pengar från fascist till svenska universitet
Svenska universitet, forskare och kulturpersonligheter tar emot pengar från Sakawastiftelsen, vars donator var en japansk fascist och krigsförbrytare. Stiftelsens företrädare har tidigare alltid hävdat att Sasakawa hade övergivit sina gamla ideal när fonden bildades, men P1-programmet Kaliber har avslöjat att det inte stämmer.
Nu kommer fler vittnesmål om att Sasakawa inte alls hade övergivit sina fascistiska ideal och ångrat sig då han började dela ut stipendier i världen.
Reportage av Kristina Hedberg och Jon Thunqvist.
Samtal med Göran Bexell, rektor vid Lunds universitet som tagit emot pengar från stiftelsen.

Förlorar Mugabe makten?
Zimbabwe väntar spänt på att resultatet i lördagens president- och parlamentsval ska tillkännages. Kommer president Mugabe att förlora makten?
Samtal med Mattias Chirindi, zimbabwier i Sverige samt Sten Rylander, sveriges ambassadör i Zimbabwe.

Barnen drillas till framgång i Kina
Vid OS i Aten för fyra år sedan nafsade Kina USA i hälarna - Kina vann 32 och USA 35 guld. Kina är fast beslutat att bli en idrottssupermakt och för att nå målet går de statliga idrottsskolorna på högvarv. I dag landar den Olympiska elden i Peking, men inne på en av stadens idrottsskolor tränas det som vanligt.
Reportage av Hanna Sahlberg.

Sköterskor utan avtal
Från och med tisdag saknar vårdförbundets sjuksköterskor avtal med arbetsgivaren, SKL. Vårdförbundets medlemmar sade nej till det avtal som medlarna lagt fram.
Debatt mellan Anna Karin Eklund, ordförande Vårdförbundet, och Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen från Sveriges kommuner och landsting.

Bryssel, måndag morgon
Krönika signerad Stefan Winiger.

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".