1 av 5
Lasse Johansson
2 av 5
3 av 5
OS-symbolen och nedräkningsklockan på parlamentet vid Himmelska fridens torg, Peking
4 av 5
Robert Mugabe vid valurnan 29 mars, 2008
5 av 5
Fartvidunder på snö

Väntan i Zimbabwe, oro i Turkiet och debatt om snöskoterförbud

Tisdag 1 april

Inte första gången OS-bojkott diskuteras
Att åka eller att inte åka till OS i Peking har varit en het fråga under senare tid. Svenska idrottare och ledare har avfärdat diskussionen med att idrott och politik inte hör ihop. Den konflikten har idrottsrörelsen stått inför många gånger förut. Sprintern Linda Haglund var 16 år när hon for till München OS 1972.
Reportage av Charlotta Åsell.

Väntan på valresultat
Det är fortfarande väntan som präglar Zimbabwe efter valet. I huvudstaden råder en spänd oro, som leder till ryktesspridning säger Anna Tibblin från Kooperation utan gränser. Per-Erik Högberg, Zimbabwe-handläggare på UD, pratar om grannländernas press på rättvist varesultat.

Öga för öga
Den danska filmen ”Eye for eye” har premiär i Danmark i helgen. Den handlar om det ghettoliknande bostadsområdet Gellerupparken i Århus, där tiden fördrivs med våld, sex och droger. Gammaltestamentlig lag råder, med öga för öga och våldtäkt för våldtäkt.
Reportage av Gösta Lempert
Lars Dencik, professor i socialpsykologi i Roskilde berättar hur det här området ser ut utanför filmens värld.

Kritik familjehem
Sveriges kommuner tar inte sitt ansvar när det gäller barn i familjehem. Enligt socialtjänstlagen ska kommunen följa upp varje familjehemsplacering en gång i halvåret, men så sker inte. I länsstyrelsens granskning riktas kritik mot var femte kommun.
Samtal med utredningens samordnare Karin Björnsson, socialdirektör Gotlands län och Ilija Batljan, ordförande i beredningen för socialpolitisk individomsorg på sveriges kommuner och landsting.

 

Skoterförbud?
Snöskotrar är ett växande problem i fjällvärlden och i Sverige råder det stor frihet vart man får åka om man jämför med andra länder. I Sälen har problemet gått så långt att vissa kräver totalt förbud för skotrar.
Debatt med Ralph Blommé, Föreningen för fjällstugeägare i Sälen och Pär Kindlund, (c) sitter i kommunstyrelsen i Malung.

Förslag om förbud mot turkiskt parti
Författningsdomstolen i Turkiet beslutade igår att domstolen ska ta upp frågan om det moderata islamistiska regeringspartiet AKP ska förbjudas. 71 höga medlemmar i AKP ska stängas av från politisk verksamhet under fem år, bland annat premiärministern Recep Tayyip Erdogan och presidenten Abdullah Gül.
Samtal med Melahat Ülger som har flyttat tillbaka till Turkiet efter många år i Sverige.

VM i bakning
I Paris startar bageri VM. Det svenska laget knådar för guld. Samtal med Johan Sörberg, coach för svenska bagarlandslaget.

Peking tisdag
Dagens korrespondentkrönika är signerad Hanna Sahlberg.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista