1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
Robert Mugabe, president Zimbabwe
4 av 4

Fler elever i friskolor, datorn är en miljöbov och pressen ökar på Mugabe

Onsdag 2 april

Fler elever i friskolor
Antalet elever på grundskolan som går i en friskola, har ökat med 44% på fem år, visar nya siffror från Skolverket. När barnkullarna minskar och konkurrensen från friskolorna ökar tvingas kommunala skolor lägga ner. Reportage från Sundsvall av Agneta Johansson.

Vad blir konsekvensen av att fler elever går i friskola? Debatt mellan Ulrika Carlsson (c) och Rossana Dinamarca (v).

Wästberg om Mugabe
Tre dygn efter valet i Zimbabwe har ännu inget fullständigt resultat redovisats, men oppositionen säger att de vunnit överlägset. Pressen ökar nu på att Mugabe ska göra en snygg sorti. Samtal med Per Wästberg, författare, akademiledamot och Afrikaexpert, som en gång i tiden var vän med Robert Mugabe.

Sömnlöshet är dyrt
Hundratusentals svenskar lider av insomni dvs sömnlöshet, och det blir dyrt för samhället. Sömnproblemen hos dem som är över 55 år i Sverige kostar nära en och en halv miljard kronor. Samtal med Lena Leissner, sömnforskare vid Universitetssjukhuset Örebro.

Ukraina het fråga på Natomöte
På onsdagens toppmöte inom Nato kommer Ukrainas önskan  att bli medlem diskuteras. Men Nato är splittrat i frågan. Varför vill Ukrainas politiska ledning att landet ska gå med i Nato? Samtal med Maria Persson Löfgren, korrespondent i Moskva. Reportage av Sara Heyman med Andrej Drevitskij, i Ukraina, från det europavänliga partiet, Party Public Rule.

På toppmötet kommer inte bara Natos utvidgning stå på dagordningen, utan även frågan om hur natoländerna ska bidra med styrkor i Afghanistan ska diskuteras. Samtal med Ulla Gudmundsson, diplomat på UD.

Datorn den nya miljöboven
IT-användningen i världen påverkar klimatet nästan lika mycket som flygindustrin, det visar en ny rapport som Håkan Nordin, TCO development tagit fram. Vi har också besökt kontorsarbetare som förklarar varför de inte stänger av datorn när de går på lunch.

Kineser söker upprättelse
I Kina har de flesta mycket litet förtroende för rättssystemet, och det är fler som försöker påverka myndigheter genom brev och besök än som vänder sig till en domstol. Vår korrespondent i Kina, Hanna Sahlberg, har träffat kineser som går mellan olika klagomålskontor i många år, trots att chansen att få rätt är försvinnande liten.

Moskva, onsdag morgon
Krönika signerad Maria Persson Löfgren.

Programledare:
Camilla Kvartoft
Producent:
Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista