1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Hu Jia

Svenska försvaret mörkar, blåbär mot hjärtinfarkt och slutpunkt för Estoniautredningen

Torsdagen 3 april

Torterad inför svenska soldater
Svenska officerare var på plats när franska soldater torterade en fånge under Kongoinsatsen sommaren 2003. Chefen för den svenske insatsen mörkade om vad som skedde. Och den svenska försvarsledningen dröjde drygt fyra år med att utreda händelsen. Det här berättade SVT:s Uppdrag Granskning i går. Intervju med försvarets insatschef Anders Lindström 6.15 och debatt 7.20 med försvarspolitiker.

Kina rensar upp
En av Kinas mest kända männniskorättsaktivister Hu Jia har idag dömts till 3 1/2 års fängelse. Han döms för att ha ”sökt att undergräva staten”. EU har krävt att han släpps och USA har officiellt protesterat mot domen.
Samtal med Lise Berg generalsekreterare på svenska Amnesty International.


Kina-kännare menar att den kinesiska regimen aldrig haft någon avsikt att uppfylla sina löften om större frihet inför OS. Reportage av Nils Horner.

Slutpunkten för alla teorier om Estonia?
Varför och hur sjönk Estonia? Svaret på de här frågorna förväntas idag när den förra regeringens Estoniautredning når sin kulmen med ett skalförsök med en modell av Estonia. Samtal med Ekots Erik Ridderstolpe.

Blåbär mot hjärtinfarkt
Kan blåbärsdressing vara räddningen från hjärt- och kärlsjukdomar - den vanligaste dödsorsaken i Sverige enligt Socialstyrelsen. Hör om den första stora studien över hur modern nordisk husmanskost påverkar våra hjärtan. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

Skyddsnät för småföretagare
Socialdemokraterna presenterar ett antal nya förslag tänkta att underlätta livet för småföretagare. Samtal med Luciano Astudillo i socialdemokraternas jobbrådslag, Anna Stina Nordmark, VD för Företagarna och Jan Andersson (c) ledamot i näringsutskottet.

Ett hål i muren
I Nicosia på Cypern öppnas efter 45 år den forna handelsgatan Ledra Street mitt i gamla stan. Platsen har en mycket stark symbolisk betydelse för närmandet mellan turk- och grekcyprioter. Hör den svenske ambassadören på Cypern Ingemar Lindahl som är på väg dit under sändning Hör även Janne Andersson, SR:s korrespondent Turkiet. 

Dagens krönika är signerad Kjell Albin Abrahamson.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Håkan Widman, Hakan.Widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista