1 av 5
2 av 5
Katarina Pietrzak
3 av 5
Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund tvingas sluta i förtid
4 av 5
Martin Luther King håller sitt sista tal i Mason Temple, Memphis Tennesee, den 3 april 1968
5 av 5
"Klass 9A"

Arbetsförmedlingens chef får sparken och sjuksköterskor redo för strejk

Fredagen 4 april

Bylund får gå
Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund kommer att få sluta i förtid. Bylunds förordnande skulle egentligen gå ut först 2011 men nu påbörjar alltså regeringen en rekryteringsprocess för att hitta en ny generaldirektör. Varför får Bylund gå?
Samtal med Sofie Wiklund, socialdemokratiska Dalademokraten och PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, obunden moderat.

I väntan på ett avtal
Kommer sjuksköterskorna att lyckas få upp sina löner i årets avtalsrörelse? Idag träffar vårdförbundets styrelse medlarna. Debatt med Jani Stjernström, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning Västmanland och Magnus Edlund (m) landstingsråd.

Tomt på hyllorna i Argentina
I Argentina är det delvis tomt i matbutikerna på grund av en konflikt med landets bönder. Köttdiskarna har gapat tomma en tid och nu ökar pressen på regeringen att lösa krisen.
Hör Lars Palmgren, vår latinamerikakorrespondent på plats i Argentina.

Martin Luther King
Idag är det exakt 40 år sedan som Martin Luther King mördades i Memphis. Hör Michael Simmons som gått i hans fotspår och som besökt Sverige för att utbilda afrosvenskar att kämpa för sina rättigheter.
Reportage av Charlotta Åsell.
Samtal med Kitimbwa Sabuni, samordnare på Afrosvenskarnas Riksförbund om vad Martin Luther King betyder för svenskar från Afrika idag.

 

Svensk skola i debatt och på TV
Från samhällskritik till en fråga om pedagogik och superlärare. Den svenska skolan har skildrats flera gånger i TV-serier som drar miljonpublik. På 70-talet följde halva befolkningen Carin Mannheimers dramaserie ”Lära för livet” och i dag följer en stor publik SvT:s dokuserie Klass 9A.
Samtal med Carin Mannheimer och pedagogen John Steinberg.

Orättvis bild av Kina
De demonstrerande munkarna i Tibet har fått omvärldens sympatier i sin kamp för yttrande- och religionsfrihet. Men i Kina upplever många hur de västerländska medierna okritiskt tagit exiltibetanernas sida. Inte heller den svenska rapporteringen är speciellt saklig.
Det menar Yuan-ji Cheng, doktor i matematik vid Malmö Högskola och en av många svenskar med kinesisk bakgrund som dagligen följer omvärldens bevakning av Kina och Tibet.
Reportage av Erik Rosendahl.

Kina och ekonomin
Kinas ekonomi växte rekordsnabbt förra året, men priserna har också skjutit i höjden och det oroar ledarna eftersom det kan leda till protester och oro i samhället.
Den unga snabbköpsägarinnan Gao Jingji i en av Pekings gränder märker varje prisökning, men än oroar hon sig inte för affärerna.
Reportage av Hanna Sahlberg.

Jerusalem, fredag morgon
Dagens krönika är signerad Cecilia Uddén

Programledare: Katarina Pietrzak

Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista