1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
På bilden brinnande OS-fackla.
4 av 4
Internationella Romerdagen.

OS-facklan till San Francisco och internutredning av avliden i häkte

Tisdag 8 april

OS-facklan på väg till USA
Efter att ha väckt protester i London och Paris är OS-facklan på väg till USA och San Francisco, en stad där en tredjedel av befolkningen har asiatiskt ursprung. Helena Groll rapporterar om protesterna som redan har börjat.
Dessutom Nils-Olof Eriksson, f.d. kulturattaché i Kina, om kinesiska mediers rapportering av demonstrationerna i London och Paris.

Man gripen i lastbil
En 42-årig man har gripits och anhållits, misstänkt för inblandning i fallet med den tioåriga flicka som försvann i lördags i Stjärnsund i Dalarna. Mannen, som är lastbilschaufför, greps vid en rastplats i södra Sverige.
Flickan är fortfarande försvunnen.
Medverkar gör Sven-Åke Petters, som är presstalesman vid Dalapolisen.

Romernas nationaldag
I dag är det den Internationella Romanidagen som firas världen över bland romer. Dagen firas till minne av den första internationella romska kongressen, som hölls den 8 april 1971 i London.
P1-morgon har besökt Romska Kulturcentret i Malmö. Reportage av Mikael Funke.

Ingmar Bergmans demoner
Mikael Timm, vän till den avlidne regissören Ingmar Bergman har skrivit en bok vid namn Lusten och dämonerna - Boken om Bergman. Biografin handlar om de två vännernas 30-åriga bekantskap, och det tar även upp Bergmans dåliga sidor, hans otroheter och sin skoningslöshet mot de egna kritikerna.
Med Mikael Timm, författare.

Dödsfall i häktet
Kriminalvårdens internutredning om hanteringen av en sjuk man som avled i häktet i Nyköping friade alla inblandade. Den förundersökning som gjordes lades ner - trots att bara två personer förhördes och att ingen av dom jobbade den helgen mannen dog. Reportage av Bo-Göran Bodin.


Gäster i studion är Henrik von Sydow, rättspolitisk talesman på moderaterna samt Tomas Bodström, socialdemokrat och ordförande i justitieutskottet.

Romernas nationaldag
Det är nu 8 år sedan romerna fick minoritetsstatus i Sverige. Trots att många fortfarande känner sig diskriminerade så har erkännandet gjort att fler romer har kommit in i det svenska samhället. Samtal med romutredaren Maria Leissner.

Korrekrönika
Dagens krönika är signerad Christer Fridèn.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".