1 av 4
2 av 4
Borg är försiktig om framtiden. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
3 av 4
Uigurisk kvinna
4 av 4
Demonstrant med Ingrid Betancourt på sin T-shirt

Kritik mot asylsökandes ombud, granskning av HVB-hem och minne av polskt uppror

Onsdag 16 april

Peres hedrar minnet av polska judar
Upproret var dömt att misslyckas men har gått till historien som ett av de modigaste någonsin. Israels president är nu i Polen för att hedra minnet av dem som stred i det judiska upproret i Warszawas getto för 65 år sedan.  Samtal med SR:s korrespondent Kjell-Albin Abrahamsson.

Uppmärksammad fånge
Colombia och farc-gerillans mest kända fånge är den fransk colombianska politikern Ingrid Betancourt och det har varit mycket uppmärksamhet kring henne den senaste tiden, bland annat på grund av hennes hälsa men det har egentligen bara gynnat gerillan anser den colombianska regeringen. Colombias vicepresident Francisco Santos är på besök i Sverige och vår reporter Beatrice Janzon fick träffa honom  och frågade om Betancourts fall.

Kritik mot offentliga ombud
Migrationsverket kritiserar advokater och jurister som representerar asylsökanden. De gör ett dåligt jobb, anser verket.  När de inte gör ett tillräckligt omfattande arbete har sökanden svårt att hävda sina asylskäl inför Migrationsverket. Reportage av Johanna Sjövall.
Samtal i studion med Madeleine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting och migrationsfrågor på Amnesty International i Sverige och Anne Ramberg ordförande i advokatsamfundet.

Korrekrönika
Dagens krönika är signerad Alice Petrén.

Går det illa eller sämre?
I höstbudgeten aviserar regeringen sämre tider. Men åsikterna går isär om hur dåligt det egentligen går för Sveriges ekonomi. Debatt mellan finansminister Anders Borg (m) och Thomas Östros (s).

Granskning av HVB-hem
I HVB-hem ska barn och ungdomar som kommer från trasiga uppväxtmiljöer få hjälp. Men verkligheten ser annorlunda ut. Hör samtal med Margareta Florin, socialkonsulent vid länsstyrelsen i Stockholm.

Nokia släpper kvartalsrapport
Inget mobilföretag i världen säljer lika mycket som Nokia. Det har påverkat det finländska självförtroendet och gett telefonjätten en plats i den finländska folksjälen. Imorgon får vi veta om Nokia håller kvar sin världsledande position. Reportage av Christer Fridén.

Uiugurisk frihetskämpe i Sverige
Rebeiya Kadeer gästar idag den svenska riksdagen. Hon tillhör folkgruppen uigurer som lever i provinsen Xinjang i Kina. Reportage av Sofia Söderholm.

Programledare: Anna Hernek
Producent: Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".