1 av 3
Katarina Pietrzak
2 av 3
3 av 3
Global uppvärmning Foto: Laura Rauch/ SCANPIX

Vårdstrejk, Arktis fyndigheter och iransk biografi

Måndag 21 april

Vårdförbundet strejkar
Idag vid lunchtid börjar vårdförbundets strejk och initialt är går 3.500 sjuksköterskor ut i strejk. Alla planerade operationer kan komma att ställas in för att resurserna behövs för att ta hand om den akuta sjukvården. Den förra vårdstrejken 1995 pågick i 7 veckor. Socialstyrelsen har granskat hur den strejken påverkade patientsäkerheten. Samtal med Johan Carlson chef på Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Varför blir det strejk? Debatt mellan Anna Karin Eklund, ordförande Vårdförbundet och Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen för Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Kampen om Arktis
I takt med att klimatet blir allt varmare hårdnar också kampen om Arktis. För där finns uppskattningsvis 25 procent av jordens olja och gasreserver. Och med en smältande och allt mer krympande is blir dom reserverna allt lättare att komma åt. Reportage av Malin Olofsson
Samtal med Helena Ödmark, ambassadör och Sveriges representant i Arktiska rådet.

Kontokortsbedrägerierna ökar
Antalet bedrägerier där stulna kontokortsuppgifter används för att handla med på internet blir allt fler, polisen får nu in över 1000 anmälningar per månad. Summan för bedrägerierna uppskattas till över 100 miljoner kronor per år. Hur gör man för att öka säkerheten? Samtal med Folke Höjmar, ordförande för Kortägarnas riksorganisation och Dick Malmlund säkerhetsansvarig på Svensk Handel.

Ett Iranskt öde
Hon tillhörde dem som först applåderade Ayatolla Khomeini i 1980-talets Iran, och som därefter snabbt utropades till hans och Guds värsta fiende. Mitra Lager, född och uppvuxen i Iran, numera bosatt i Göteborg berättar om sin självbiografiska bok ”Gud vill att jag ska dö”, som släpps idag. 

Våldsam rysk nationalism
En explosion i ett 22-våningar högt hyreshus i Moskva för två veckor sedan, var ett verk av ryska nationalister. Av misstag briserade sprängladdningen som två unga män höll på att aptera hemma i lägenheten. Och på nätet finns många talande exempel på hur långt de som kallar sig patrioter är beredda att gå för att hålla den ryska nationen ren. Reportage av Maria Persson-Löfgren

Korrespondentkrönikan
Idag signerad Stefan Winiger

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".