1 av 5
Camilla Kvartoft
2 av 5
3 av 5
Den högteknologiska anläggningen som kallas Snövit är den första i Barents hav.
4 av 5
Pennsylvania i USA, 21 april 2008. Hillary Rodham Clinton tillsammans med dottern Chelsea.
5 av 5
Lars Ohly och Göran Hägglund.

Primärval i USA, vårddebatt och Snövit

Tisdag 22 april

Viktigt primärval i USA
På tisdagen hålls primärval i Pennsylvania i USA - ett val som kan bli avgörande för Hilllary Clintons möjligheter att hålla sig kvar i kampen mot Barak Obama.
Reportage av Daniel Alling.

Birgitta Davis är biträdande direktör på det amerikansk-svenska historiska museet i Philadelphia, och har bott i USA i mer än 40 år. Hör henne i ett samtal med Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska institutet och tidigare generalkonsul i New York.

Leder privat vård till högre lön?
Sjuksköterskorna strejkar och kräver högre lön. Skulle fler privata vårdgivare på sikt leda till bättre löner för sjuksköterskorna? Debatt mellan Lars Ohly, vänsterpartiet och Göran Hägglund, kristdemokraterna.

Schenström vill inte komma till KU
Statsminister Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare Ulrika Schenström vill inte komma till Konstitutionsutskottet för att svara på frågor om regeringens krishantering, skriver Svenska Dagbladet. Borde hon? Samtal med Morgan Johansson (s) och Per Bill (m).

Finskt flyktingstopp
Finland slutar att skicka tillbaka asylsökande till Grekland efter senaste tidens larmrapporter om att flyktingar lever i ren misär. Hur ser Grekland på den internationella kritiken? Samtal med Georgios Markakis, socialistpartiet.

Vårdval Halland
I Stockholm har det varit mycket diskussion om Vårdval Stockholm sedan det infördes vid årsskiftet. I Halland i Västsverige har ett vårdvalssystem inom primärvården varit i drift i drygt ett år. Och där är många nöjda. Vårdval Halland innebär bland annat att en vårdpeng följer patienten till den vårdcentral han eller hon själv väljer. Men kritikerna finns och vissa av de orättvisor som det varit debatt om har politikerna rättat till. Reportage av Annika H Eriksson.

De vägrade alkotest och fick sparken
Fackförbundet Transport har stämt återvinningsföretaget Ragn-Sells i Arbetsdomstolen på över en miljon kronor. Strax innan jul 2007 sades två skyddsombud på Rang-Sells upp eftersom de inte gick med på att använda företagets alkoholtest. Enligt skyddsombuden själva kränker testet den personliga integriteten. Debatt mellan Anett Olofsson, arbetsrättsenheten på LO-TCO, och Peter Jeppsson, vd TransportGruppen.

Högteknologisk Snövit vid Barents hav
Vid Hammerfest strax intill Barents Hav har Statoil Hydro startat världens nordligaste och Europas första anläggning för flytande naturgas. Den högteknologiska anläggningen som kallas Snövit är den första i Barents hav och var tänkt som Norges flaggskepp när det gäller naturgasutvinning. Men samtidigt som Hammerfestborna jublar över mer jobb, så talar kritikerna om både pengafiasko och miljöskandal. Reportage av Malin Olofsson.

Helsingfors, tisdag
Krönika signerad Christer Fridén.

Programledare:
Camilla Kvartoft
Producent:
Klas Wolf-Watz
klas.wolf_watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista