1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Clinton tackar valarbetare. Foto: Elise Amendola/Scanpix
4 av 4
Carla Del Ponte Foto: Fred Ernst/Scanpix

Primärval, organsmuggling och kolkraft

Onsdag 23 april

Försvaret bantas
Det svenska försvaret riskerar att halveras. Ytterligare en rad förband hotas av nedläggning eller flytt. Samtal med Mikael Nordmark, chef för berörda jägarbataljonen i Arvidsjaur och Johan Tunberger, konsult i försvarssäkerhetspolitiska frågor.

Hillary och Obama
Hur gick det för Hillary Clinton i primärvalet i Pennsylvania? Samtal med Ginna Lindberg, korrespondent i Washington samt Birgitta Davis som jobbar på det amerikansk-svenska historiska museet i Philadelphia.

Miljömässig kolkraft
Kolkraften anses vara en av de stora miljöbovarna när det gäller klimatpåverkan. Europas kolkraftverk står idag för 70 procent av koldioxidutsläppen från Europas elproduktion. Men med ny teknik, så kallad koldioxidavskiljning, skulle kolkraften kunna bli mer klimatvänlig.
Reportage av Malin Olofsson 

Debatt om koldioxidavskiljning mellan Per Bolund, miljöpartiet, och Carl B Hamilton, folkpartiet.

Räntebeskedet
På tisdagen lämnar riksbanken besked om styrräntan och förväntningarna är att räntan ligger kvar, oförändrad på 4,25 procent. Detta trots stigande inflation och tecken på att vi närmar oss en lågkonjunktur, vilket skulle kunna tala för en sänkning. Samtal med Lars Wohlin, tidigare riksbankschef, och Willy Bergström, tidigare vice riksbankschef.

Etanol slår ut matproduktion
Etanolproduktionen anklagas för att vara boven i dramat när det gäller ökade matpriser och i förlängningen matbrist i världen. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown säger han kan tänka sig att minska användningen av biobränsle om det kan påverka matpriserna. I Tyskland vill biståndsministern stoppa produktionen av biobränsle från växande grödor. Samtal med jordbruksminister Eskil Erlandsson och Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika, Lars Palmgren.

Anklagelser om organsmuggling
Det stormar kring Carla del Ponte, den tidigare chefsåklagaren vid Haagtribunalen. I i en bok anklagar hon kosovalbanska ledare för organsmuggling. Under kriget ska flera hundra serbiska fångar ha förts bort och fått organ bortopererade, som sedan sålts vidare till rika patienter. Den nuvarande kosovoregeringen avfärdar påståendena. Hur ska man se på Carla del Pontes anklagelser? Samtal med Annika Tibell, ordförande för den etiska kommittén i den internationella transplantationsföreningen.

Partiet som värnar om kossor
Djuruppfödning och köttindustrin står för en stor del av utsläppen av växhusgaser. I Nederländernasitter ett Djurparti i parlamentet. Djurpartiet känner starkt stöd genom klimatdebatten och många holländare håller i dag med om att bättre djurhållning och mindre köttätande leder till mindre utsläpp av växthusgaser. Reportage av Stefan Winiger.

Moskva, onsdag morgon
Krönika signerad Maria Persson Löfgren.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".