1 av 4
Katarina Pietrzak
2 av 4
3 av 4
Majrevolten Foto: UPI / SCANPIX
4 av 4
Barack Obama

68 återupplevs i Paris, Obama räknas ut och oppositionen utvärderas efter 1 maj

fredagen 2 maj

Obama versus Clinton
I USA har den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama tappat ordentligt i väljarsympatierna efter hans uttalande om ”bittra väljare i småstäder”, och hans kontakt med den kontroversielle pastor Jeremiah Wright. Samtal med Sveriges Radios korrespondent i Washington, Ginna Lindberg.

68, var tog du vägen nu?
Det har gått 40 år sedan den omvälvande majrevolten i Frankrike 1968. Hur ser dagens franska studenter på arvet efter maj 68? Reportage från Paris av Alice Petrén

Ungdomsförbunden inte välkomna i skolan
Ekot har denna morgon rapporterat om att det blivit allt svårare för de politiska ungdomsförbunden att få tillträde till skolorna. På högstadier och gymnasier är rektorer och lärare oroliga att besök från partier ska skapa konflikt, och att skolan ska tvingas bjuda in partier med främlingsfientliga budskap. I P1morgon hör du statsvetaren vid Örebro Universitet, Agneta Blom, om vad som ligger bakom den här utvecklingen och vad den får för konsekvenser.

Asylsökande behandlas olika
På Skavsta flygplats utanför Nyköping väljer polisen att polisanmäla de asylsökande som visar upp falska handlingar, medan polisen på Arlanda oftare skriver av anmälningarna. Så olika bemötandet kan en asylsökande alltså få, beroende på var i Sverige han eller hon råkar anlända. Hör Luay Mohamed Abdelamir, asylsökande som erkände att han använt ett falskt pass för att fly från Irak och dömdes till en månads fängelse i tingsrätten.
Reportage av Katja Magnusson
Debatt mellan Per Löwenberg, ansvarig för utlänningsfrågor på Rikspolisstyrelsen och Gregor Noll, professor i folkrätt.

Sprängattentatet i Malmö
Strax före klockan 04.00 i morse väcktes de boende i en fastighet på Falsterbogatan i Malmö av en kraftig explosion. Lägenhetsdörrarna blåstes ut av smällen och kom flygande in i lägenheterna. Ett trettiotal personer har evakuerats och en av dem är Rickard Nilsson, som du hör i P1 morgon.

Facklan som vacklar
Allt sedan OS-elden började sin resa från Olympia till Peking har den mött protester. I Paris släcktes facklan och i San Francisco fick färden planeras om för att komma bort från demonstranterna. Nur är det dags för Hong-Kong. Hör radions Nils Horner som rapporterar på plats.

Socialdemokraterna och 1 maj
Vilken bild målar oppositionen upp av sig själv. Samtal med Katrine Kielos, socialdemokratisk skribent, och Heidi Avellan, liberal ledarskribent på Sydsvenskan.

Dagens krönika är signerad Lars Palmgren och kommer från Sydamerika.

Programledare: Katarina Pietrzak

Producent: Siri Ambjörnsson, Siri.Ambjornsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".