Burma, Cope lär föräldrar, 4-hjulingar samt Sverige ordförande i Europarådet

Onsdag 7 maj

Burma efter cyklonen
Medan dödssiffrorna fortsätter att stiga i det katastrofdrabbade Burma väcks nu frågan om cyklonen kan bli militärregimens fall? Sedan demonstrationerna i höstas har missnöjet med regimen varit stort och ilskan har förstärkts av de galopperande matpriserna. Hur kan diktaturer eller regimer som den i Burma påverkas av naturkatastrofer? Samtal med Martin Gemzell, asienhandläggare på Olof Palme centret och Lars Rudebeck, professor emeritus i statskunskap vid Uppsala universitet.

Nils Horner ger en bild av läget i Rangoon.

Primärval i North Carolina och Indiana
I primärvalen i USA blev det en vinst var för demokraternas kandidater Barack Obama och Hillary Clinton inatt. Obama vann stort i North Carolina och Clinton tog  hem segern i Indiana. Samtal med Ginna Lindberg som var på Hillary Clintons valvaka i Indianapolis.

Vem flyttar till Israel?
Israel, som fyller 60 nu i veckan, har problem med invandringen. Färre och färre judar flyttar till Israel. De knappa 20 000 som kom till Israel under 2006 utgjorde den lägsta siffran på 18 år. Det enda länder som visat en svag uppgång när det gäller utvandring till Israel, är USA och Frankrike. Vår korrespondent har varit hemma hos en före detta amerikan, som gjort Aliyah, vilket ordagrannt betyder ”uppstigning”, dvs flyttat till Israel. Reportage av Cecilia Uddén.

”Cope” lär föräldrar
Att vara förälder är inte alltid lätt och många kommuner erbjuder idag föräldrautbildningsprogrammet Cope, en kanadensisk metod, som hjälper mammor och pappor att förstå och hantera sina barns och tonåringars beteende. Reportage av Lotta Malmstedt.

Ny president i Ryssland
Idag flyttar den nye ryske presidenten Medvedev in i Kreml, samtidigt som Putin flyttar ut för att bli premiäminister. Frågan är om Putin på vägen ut tar med sig all makt eller om det finns lite kvar så att Ryssland för första gången får en maktdelning? Samtal med Maria Persson Löfgren, korrespondent i Moskva.

Sverige i Europarådet
Nu har Sverige tagit över som ordförande i Europarådet, organisationen som framför allt arbetar med att främja mänskliga rättigheter. Samtidigt har Sverige flera gånger självt fått skarp kritik för brott mot de mänskliga rättigheterna. Samtal med Thomas Hammarberg, kommissionär för mänskliga rättigheter i Europarådet.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Alice Petrén i Paris.

Farliga fyrhjulingar
I söndags dog en 35-årig man efter att ha kraschat med en fyrhjuling utanför Norrtälje. Fyrhjulingar som egentligen är tänkta som arbetsfordon har dom senaste åren blivit populära att köra för skojs skull, och förra året omkom sex personer i sådana här olyckor. Samtal med Stig Hallin, polis i Borlänge och Claes Tingwall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Håkan Widman 
hakon.widman@sr.se