Friande dom, vulkan sprutar lava och glödlampor är svåra att sortera

Torsdag 8 maj

50-åring friad i Rödebyfallet
Det blev friande dom mot den 50-årige man som stod åtalad för mord på en 15-åring och mordförsök på en 17-åring i Rödeby. Tingsrätten anser att mannen inte var medveten om det han gjorde på grund av det psykiska tillstånd han befann sig i. Han slipper nu betala skadestånd och får tillbaka hagelbössan han sköt med. Domen har väckt starka reaktioner. Var det rätt att fria? Debatt mellan expressenjournalisten Lars Lindström och bloggaren, samhällsdebattören och tidigare timbromedarbetaren Dick Erixon.

Sprutande lava
I Chile har vulkanen Chaiten plötsligt satt fart och börjat sprida grå aska och spruta lava. De som bor i byarna i närheten har evakuerats. Samtal med Lars Palmgren, vår korrespondent i Santiago samt Reynir Bödvarsson, seismolog Uppsala universitet.

Oroligt i Beirut
I Libanons huvudstad Beirut är läget är spänt sen demonstranter drabbat samman med regeringstrogna soldater och poliser. Drivande i protesterna är Hizbollah och det finns uppgifter om att protesterna kommer att fortsätta. Samtal med Sanna Johnson, Rädda Barnens regionchef i Beirut.

Raffinerat bedrägeriförsök
Åtta personer har åtalats misstänkta för försök till bankbedrägeri i Knivsta förra året. Det speciella med det här bedrägeriet var att åklagaren menar att de försökte föra över miljontals kronor till ett privat konto genom att fjärrstyra en dator inne på banken. Samtal med Mikael Simovitz, it-säkerhetskonsult och Pär Karlsson som jobbar med säkerhetsfrågor på Svenska Bankföreningen.

Glödlampor svåra att sortera
Sopsortering är numera en självklarhet för de flesta hushåll. Men vi lägger inte allting rätt i återvinningslådorna. Något som ofta hamnar fel är trasiga glödlampor. Det säljs 70 miljoner glödlampor varje år, men bara en tredjedel når återvinningen. Reportage av Sofia Söderholm. Samtal med Jan-Olof Eriksson, vd för EL-kretsen, det bolag som har ansvaret för återvinningen av glödlampor i Sverige.

Stolta över Israel
På torsdagen firar Israel sin 60-åriga självständighetsdag, en stor folkfest med fyrverkerier, militäruppvisningar, utställningar och manifestationer. Den unga staten har haft ett konfliktfyllt liv och det finns de som känner sig ambivalenta inför firandet idag, men nästan alla isareler är stolta över sitt land. Reportage av Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondent.

Krönikan
Signerad Margareta Svensson,  Johannesburg.

Programledare: Klas Wolf-Watz
Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se