Kinas räddningsarbete, förskolelärare och livsfarligt arbete hos Ericssons leverantör

Torsdag 15 maj

Ny öppenhet i Kina efter jordbävningskatastrofen
Kina har satsat stora resurser på räddningsarbetet efter jordbävningen, 100 000 militärer deltar och premiärministern reste snabbt till området. Är det ett uttryck för att Kina blivit mer demokratiskt eller handlar det om att visa handlingskraft inför OS? Reportage av Hanna Sahlberg, korrespondent i Kina
 

Samtal med Börje Ljunggren, tidigare ambassadör i Peking.

Skiftande kvalité på förskolor
Idag firas förskolans dag och samtidigt fyller förskolans läroplan tio år. Läroplanen ska höja förskolläraryrkets status, men alla förskolor klarar inte att leva upp till målen. Reportage av Gunilla Österlund.

Samtal med Gunilla Dahlberg, professor i pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet.

Livsfarligt arbete i Bangladesh
Arbetare riskerar livet när de jobbar utan skyddsutrustning i fabriker som tillverkar utrustning till norska Telenor och svenska Ericsson, det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Diskussion om arbetsvillkoren med Henry Sténson, informationsdirektör Ericsson och Mats Svensson, internationell sekreterare på IF Metall.

Omänskliga villkor för gästarbetare i Kuwait
I de flesta Gulfstaterna utgör den inhemska befolkningen en minoritet, medan majoriteten består av utländska gästarbetare från Bangladesh, Indien, Filippinerna och Sri lanka. Reportage om gästarbetarnas svåra levnadsvillkor av vår korrespondent Cecilia Uddén.

Warszawa, torsdag morgon
Krönika signerad Kjell Albin Abrahamson.

Arabiska reaktioner på israeliskt jubileum
Staten Israel firar 60 år och USA:s president George Bush har deltagit i hyllningarna. Men samma jubileum kallas av palestinierna för ”al-Nakba”, vilket betyder katastrofen på arabiska. Hiba Daniel, reporter på SR International, berättar om reaktionerna i den arabiska pressen. 

Debatt om bantat försvar
Under torsdagen lämnar överbefälhavaren Håkan Syrén sina förslag till försvarsminister Sten Tolgfors om hur försvaret ska spara pengar. Diskussion om det framtida försvaret med Annika Nordgren Christensen (mp) ledamot i Försvarsberedningen och Allan Widman (fp) försvarsutskottet.

Programledare:
Camilla Kvartoft

Producent:
Maria Hansson
maria.hansson@sr.se