1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Tomas Bodström
4 av 4

Lagförslag om papperslösas rätt till vård och stopp för plastpåsar i köpcentrum

Tisdag 20 maj

Ny grundlag
Den svenska grundlagen ska ändras. Alliansen och miljöpartiet presenterar sin överenskommelse i Dagens Nyheter i dag. Varför behövs förändringarna? Samtal med Ingvar Svensson, kristdemokraterna.
Vad vinner demokratin på skilda valdagar? Samtal med Henrik Oscarsson, statsvetare


Papperslösas sjukvård
Ett nytt lagförslag som utesluter papperslösa flyktingar från vård, förutom den akuta vården som de själva måste betala, ska debatteras i riksdagen. Det rör sig om tusentals människor, som nekats asyl, men ändå är kvar i landet och alltså lever utan sjuk- och tandvård. Anne Sjögren, sjuksköterska på Rosengrenska i Göteborg, berättar hur de i Göteborg hjälper gömda flyktingar ideellt.
Debatt mellan CUF ordförande, Magnus Andersson och Fredrick Federley centerpartistisk riksdagsman och ledamot i Socialförsäkringsutskottet, har olika syn på frågan.

Tysk lag skulle motverka diskriminering
I Tyskland finns en lag om att minst var tjugonde anställd ska vara en person med funktionsnedsättning, men när arbetsgivare köper sig fria för att anställa vilka de vill, har människor med funktionsnedsättning ändå svårt att få jobb. Reportage av Per Eurenius, Sveriges Radios korrespondent i Berlin.

Stopp för plastpåsar
Handlarna i Umeå inför till hösten ett plastpåse stopp i ett av stadens köpcentrum. Inspirationen kommer från ett samhälle i England där köpmännen slutade med plastpåsar för ett år sedan. Reportage av Åsa Sundman.

Omdebatterat TV-spel
När Grand Theft Auto 4 släpptes för ett par veckor sedan slog försäljningsrekorden på ett par dagar. TV-spelet innehåller mycket sex och våld och det har även i tidigare upplagor väckt debatt. Denna gång är det kristdemokraten Anders Bergssten som vill förbjuda fler TV-spel. Orvar Säfström, spelare och kulturskribent, ger svar på tal.

Krönikan
Signerad Ginna Lindberg, Sveriges Radios korrespondent i Washington

Politiker debuterar som deckarförfattare
Förre justitieministern och socialdemokraten, Thomas Bodström, debuterar som romanförfattare. Hans thriller, Rymmaren, har lästs av samhällskommentatorerna Maria Abrahamsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Aron Etzler, chefredaktör på tidningen Flamman. De diskuterar vad boken säger om det svenska rättsamhället.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista