1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
Arkivfoto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
4 av 4
Ekoodling Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Ekologiska odlingar ifrågasätts, italiensk regering bland sopor och priskrig på sparräntor

Onsdag 21 maj

Priskrig på sparräntor
I konkurrensen om kunderna har bankerna priskrig på sparräntorna. Banker som Danskebank och isländska Kaupthing Bank erbjuder en ränta på långt över fem procent för den som öppnar konto hos dem. Anders Andersson ekonomijournalist med inriktning på privatekonomi chefsredaktör för den nya tidningen ”Driva eget”.

Parlamentsval i Georgien
Georgierna ska rösta samtidigt som sittande regering varnar för att landet är mycket nära att hamna i krig med Ryssland. Kanske inte så konstigt då att Georgiens bidrag i Schlager-EM handlar om fred. Samtal med Sveriges Radios korrespondent i Moskva Maria Persson Löfgren.

Ekologiska odlingar
Att odla ekologiskt betyder nämligen mindre skördar och därmed går det åt mer jordbruksmark för samma mängd mat. Frågan är om vi har råd att odla ekologiskt när matpriserna stiger. Hör Sven Börjessons reportage från en ekologisk lantbrukare i Halland,
Debatt om ekologiskt jordbruk med Lars Bergström, professor i vattenvårdslära vid Statens Lantbruksuniversitet och Claes Västerteg, centerpartist och vice ordförande i miljö och jordbruksutskottet.

Integrationspolitik i Chile
I Chile var det inte länge sen som barn med Downsyndrom gömdes undan så att ingen skulle se dem. Idag är det tvärtom och den officiella politiken går ut på integration i både skolor arbetsliv. Men när viljan krockar med förmågan har integrationspolitiken hittills blivit den rakt motsatta än den eftersträvade. Reportage från vår korrespondent i Latinamerika, Lars Palmgren.

Istanbul onsdag
korrespondentkrönika signerad Jan Andersson.

Italienskt regeringsmöte bland stinkande sopor
Italiens nyvalde president Silvio Berlusconi uppfyller idag ett vallöfte då han istället för att samlar regeringen till sammanträde i Rom, flyttar mötet till Neapel som sedan lång tid stinker av sopor. Berlusconi har lovat att lösa problemen med sopbergen i Neapel och hela regionen, frågan är om han kommer att lyckas. Samtal med Helene Palovaara som bor i Neapel och Åke Malm, frilansjournalist i Rom.

Värnpliktig dödad
En 19 årig värnpliktig på amfibieregementet AMF 1 vid Berga sköts till döds igår. Olyckan skedde under en övning, där 19-åringen befann sig på en stridsbåt utanför Utö i stockholms skärgård. Olyckan ska nu utredas av en haverikommission.

Göran Rosvall, Statens haveri-kommission.

Anders Grenstad, marininspektör.

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista