1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Polisens bombgrupp kom till Oskarshamnsverket i går eftermiddag. Efter bomblarmet spärrades området kring kärnkraftverket av och en byggnad utrymdes. Foto: Paul Madej, SCANPIX
4 av 4
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m). Foto: Sören Andersson / SCANPIX

Sabotageplaner i Oskarshamn, unga får förtidspension och Perelli i semifinal

Torsdag 22 maj

Sabotageplaner i Oskarshamn
Oskarshamnsverket är det enda kärnkraftverket i Sverige som bara har stickprov vid säkerhetskontrollen. Vid de båda andra verken, Ringhals och Forsmark, kontrolleras samtliga personer som har tillträde till området. Lars Thuring, VD för Oskarshamns kärnkraftverk.

Missnöje med försvarspolitik
Svallvågorna efter överbefälhavarens besked i förra veckan om hur försvaret ska få sin budget i balans går fortfarande höga. Både bland moderater och inom den övriga alliansen finns missnöje. Debatt mellan försvarsministern Sten Tolgfors (m) och Håkan Juholt (s).

Spricka i socialistparti
Det pågår hårda strider inom socialistpartiet i Frankrike. Bråket som förlamar partiet handlar om vem som ska bli ny partiledare i höst. Reportage av Alice Petrén.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Lars Palmgren i Chile.

Unga får förtidspension
Trots att regeringen ständigt understryker vikten av arbetslinjen så får alltfler ungdomar aktivitetsersättning (det som tidigare hette förtidspension). Det gäller framförallt unga med någon form av handikapp. Dessa går direkt från skolan till ett liv med förtidspension, utan att de ens har försökt att få ett jobb. Reportage av Karin Wirenhed. Samtal med Christina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister.

Perelli i semifinal
Ikväll är det dags för Charlotte Perelli att försöka ta sig vidare till final i Eurovision song contest. Samtal med Charlotte Perelli.

FN-dag om biologisk mångfald
Idag är det FN:s internationella dag för biologisk mångfald. Men de flesta djurarter minskar i antal och FN:s mål att hejda förlusterna av biologisk mångfald till 2010 verkar svårt att uppfylla. Vår reporter Sofia Söderholm träffar biologen Tom Arnbom på Djurgården i Stockholm.

Programledare: Lasse Johansson
Producenter: Klas Wolf-Watz
och Lotte Nord
klas.wolf-watz@sr.se
lotte.nord@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista