Fackligt papperslösa, urholkat strandskydd och 1800-talets Hillary

Måndag 2 juni

LO:s hållning till papperslösa
Just nu pågår LO:s kongress i Stockholm. En av de motioner kongressen måste fatta beslut om är huruvida LO-förbunden ska utveckla gemensamma sätt att arbeta med papperslösa arbetare, alltså arbetare som inte har uppehållstillstånd eller arbetstillstånd.
Samtal med Vanja Lunby-Wedin, ordförande i LO och Hans Öhlund, ordförande i Fastighetsanställdas förbund.

Kusten privatiseras i rask takt
Enligt en ny undersökning från Tjärnö marinbiologiska laboratorium, har antalet sjöbodar i området ökat med 28 procent och antalet bryggor med hela 50 procent under de senaste 20 åren. En utveckling som kan få konsekvenser för djur och växter, och kanske till och med sätter allemansrätten på spel.
Reportage av Annika Lindqvist.
Därefter samtal med Mikael Karlsson ordförande svenska Naturskyddsföreningen och Sven Swedberg, naturvårddirektör på på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Kritik mot privatägda styrkor
Privata säkerhetsföretag som erbjuder sina tjänster i oroliga delar av världen står utan insyn eller statlig kontroll när de mot betalning fritar gisslan och utför andra typer av operationer. Detta enligt en rapport från Kristna Fredsrörelsen.
P1 Morgon gästas av Roland Vargöga från Dynsec, ett svenskägt säkerhetsföretag baserat i USA. I studion är också Eva-Maria Sköld, rapportförfattare på Kristna Fredsrörelsen.

Första kvinnliga presidentkandidaten
Hillary Clinton är inte först. Redan 1884 ställde en kvinna upp i de amerikanska valen, Belva Lockwood från National Equal Rights party. Trots att kvinnor inte hade rösträtt då, lyckades Belva Lockwood samla in flera tusen röster från männen.
Reportage av Maria Eksedler.

Åtal mot regeringspartiet i Turkiet
I Turkiet pågår nu en domstolsprocess mot det sittande regeringspartiet AKP. Det är åter Statsåklagaren som ska försvara det åtal som skulle kunna fälla den sittande regeringen med premiärminister Tayip Erdogan i spetsen.
Samtal med Jan Andersson, Sveriges Radios korrespondent i Turkiet.

Papperstidningen i fokus
Vilken framtid har papperstidningen i en värld där fler och fler väljer att läsa nyheterna på internet? Frågan tas upp på en internationell kongress i Göteborg som ska pågå i tre dagar och som börjar idag.
Samtal med Annika Bergström, forskare vid institutionen för media och kommunikation på Göteborgs universitet och Torbjörn Bergmark, chefredaktör på Västerbottenkuriren.

Yves Saint Laurent död
Den franske modeskaparen Yves Saint Laurent är död, han avled i sitt hem i Paris igår efter en tids sjukdom, 71 år gammal. Han blev en av 1900-talets mest betydelsefulla klädskapare, bland annat genom att klä kvinnor i herrinspirerade plagg och byxdressar. Hör modejournalisten Susanne Ljung om Yves Saint Laurent och vad som gjorde honom så stor.

Skogsbränder i Hälsingland
Två stora skogsbränder rasar i Hälsingland och trots att över hundra brandmän jobbat med släckningsarbetet inatt är bränderna ännu inte under kontroll. Norr om Ljusdal i det lilla samhället Furuberg har människor evakuerats. Hör Kjell Karlsson som bor bara några kilometer från branden och vars svärmor finns bland de evakuerade.

Korrekrönikan
Dagens krönika är signerad av Stefan Winiger.

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista