Obama utropar sig till demokraternas presidentkandidat samt pirater i Somalia

Onsdag 4 juni

Sista primärvalen i USA
Nu är alla delstatsvalen i USA avslutade och Barak Obama har utropat sig till demokraternas presidentkandidat.
Samtal med Ginna Lindberg, Sveriges Radios korrespondent.

Samtal med Kerstin Nicholson i Chicago och Birgitta Davis i Philadelhia.

Hur står sig Barak Obama mot republikanernas kandidat John McCain? Diskussion mellan Jytte Guteland, ordförande i socialdemokraternas ungdomsförbund och Charlie Weimers, kristdemokraternas ungdomsförbund.

Hör SR:s korrespondent Daniel Alling och Erik Åsard statsvetaren, Uppsala Universitet.

Hot på arbetplatser
Psykiska och fysiska effekter av hot och våld hör till de tre vanligaste arbetsskadorna, visar en ny rapport som försäkringsbolaget AFA presenterar idag.
En utsatt yrkesgrupp är arbetsförmedlare. Reportage av Madeleine Blidberg.

Samtal med Irma Palm, säkerhetssamordnare vid arbetsförmedlingen.

ex-fångar från Colombia
Just nu är två stora delegationer från Colombia på besök i Sverige. Båda är här för att försöka påverka den svenska regeringens hållning mot Colombia och försöka verka för en fredlig lösning på den 50 år gamla konflikten. En av delegaterna är Luis Eladio Perez, som nyligen frigavs efter 6 år i Farc-gerillans fångenskap.
Reportage av Lotten Collin.

Pirater i Somalia
FN:s säkerhetsråd har beslutat att länder ska få skicka krigsfartyg till Somalias territorialvatten för att bekämpa pirater. Enligt den internationella sjöfartsorganisationen, IMB, har antalet piratattacker ökat med 20 procent under det första kvartalet 2008 jämfört med samma period förra året. En som själv varit utsatt för ett piratangrepp är svensken Niklas Andersson. Reportage av Sofia Söderholm.
Samtal med Joacim Blomqvist, idéhistoriker som har skrivit en uppsats om pirater.

19-åring blir sommarvärd
P1:s klassiska program Sommar får i år sin yngsta sommarpratare någonsin med 19-åriga Yrsa Walldén från Torna Hällestad. Hon har valts ut av lyssnarna själva, som röstat på SR:s hemsida. Samtal med Yrsa Walldén och Bibi Rödöö, projektledare för Sommar.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Maria Persson Löfgren.

Programledare: Klas Wolf- Watz
Producent: Håkan Widman
hakon.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista