Obamas syn på Israel, vänsterns kongress och fotbollens betydelse

Torsdag 5 juni

Så bör vänstern förändras
Förändring är temat för vänsterpartiets kongress som börjar på fredag. Behovet av något nytt är självklart - partiet har förlorat varannan väljare sedan rekordvalet 1998. Men vilken slags förändring behövs? Diskussion mellan Maria Hagberg, avhoppad vänsterpartist och C H Hermansson, tidigare partiledare.

Obama och Israel
Nu när Barak Obama är den demokratiske presidentkandidaten måste han på allvar börja visa hur han ställer sig i utrikesfrågor, inte minst i mellanösternpolitiken. I USA finns många israelstödjare som Obama nu behöver få med sig. Samtal med Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondent.

Invandringspolitiken
I södra Europa vill politikerna nu skärpa invandringspolitiken. Italiens Berlusconi talar om noll-tolerans mot illegal invandring och Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill göra invandring till en av huvudfrågorna under det franska ordförandeskapet som inleds den 1 juli. Vår korrespondent Alice Petrén har precis besökt Neapel och mött invandrare där.

Naomi Klein
Författaren och debattören Naomi Klein blev världsberömd med boken No Logo som starkt kritiserar globaliseringen. Nu är hon i Sverige och Karin Wirenhed har träffat henne.
Vilken roll spelar Naomi Kleins idéer för debattörer på vänsterkanten? Samtal med America Vera Zavala, dramatiker och samhällsdebattör, och Lars-Olof Pettersson, socialdemokrat.

Innsbruck laddar för fansen
På lördag inleds fotbolls-EM i Österrike och Schweiz. De städer där EM-matcherna spelas förbereder sej nu för att ta emot alla supportrar. I Innsbruck där Sverige ska spela två av sina gruppspelsmatcher väntas tusentals svenska fans. Reportage av Annika Digréus.

Fotbollens betydelse
Inför EM undrar vi vad fotbollen spelar för roll för själen och samhället? På Malmö högskola kan man ta akademiska poäng i fotbollskunskap. Samtal med Torbjörn Andersson, kursansvarig.

Bromsmedicin
Om barn som riskerar att smittas av hiv fick behandling med bromsmediciner de första 14 veckorna i livet, skulle tusentals barn kunna slippa sjukdomen. Detta enligt en studie på drygt 3000 barn i Malawi i Afrika, som ni kunnat höra om i Ekot. Samtal med Pehr Olof Pehrson, infektionsläkare med stor erfarenhet av att arbeta bl a i just Malawi.

Budet på telia sonera
Den franska teleoperatören France Telecom har i dag presenterat ett bud på svensk-finska Telia Sonera. Samtal med Brita-Lena Ekström, Ekonomiekot.

Gdańsk, torsdag
Krönika signerad Kjell Albin Abrahamson.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista