Bildt om stödet till Afghanistan och kidnappning av fågelungar

Torsdag 12 juni

Pengar till Afghanistan
Afghanistan behöver 50 miljarder dollar under fem år, enligt planen som läggs fram vid en stödkonferens i Paris. Samtal med utrikesminister Carl Bildt som medverkar på konferensen i Paris och Anders Fänge, Svenska Afghanistankommittén i Kabul.

Rykten om Farc och Chavez
Intensiva rykten om en snar frigivning av Farc-gerillans alla civila fångar, inklusive politikern Ingrid Betancourt, pågår i Colombia. Lars Palmgren, latinamerikakorrespondent, berättar om ryktena.

Förväntan på inflation
Inflationen är den högsta på 15 år men nu fruktar man att inflationsförväntningarna blir ännu värre. Vad innebär egentligen en inflationsförväntning? Klas Eklund, ekonom på SEB om förväntningarna.

Irländarna tar ton
Idag har irländarna möjlighet att säga ja eller nej till EU:s Lissabonfördrag. Och ett irländskt nej innebär att Lissabon-fördraget åker tillbaka till ritbordet. Bra eller dåligt? Debatt mellan Carl B Hamilton, riksdagsledamot för folkpartiet och Jens Holm, europaparlamentariker för vänsterpartiet.

Vem vill bli officer?
Försvaret har dystra tider och ÖB tampas med nedbantad budget, och har flaggat för att Sverige inte klarar ett stort anfall. På fredag tar försvarsminister Sten Tolgfors emot försvarsberedningens rapport som ska ligga till grund för beslutet om försvarets framtid. Karin Wirenhed har träffat fyra kadetter och hört hur de på sin framtid som yrkesofficerare.

Chans till vapenvila i Gaza
Israel sa sig igår villigt att ge överläggningar om en vapenvila med Gaza en chans. Hamas har via Egypten erbjudit Isarel vapenvila och det israeliska säkerhetskabinettet beslutade igår att stödja de egyptiska ansträngningarna. Men samtidigt rustar man för en omfattande markoffensiv, om vapenvilan skulle misslyckas. Samtal med vår mellanöstern-korrespondent, Cecilia Uddén, på plats i Gaza.

Tjetjenien och islamiseringen
I Tjetjenien har islam en allt större roll. President Ramzan Kadyrovs pappa var präst och sonen gör allt för att göra tjetjenierna till riktiga muslimer. Det märks i den lokala tv:n, på statliga institutioner och i skolorna där alla flickor är tvingade att bära huvudduk, trots att det står i strid med ryska författningen. Men för att undgå konflikt med centralmakten i Moskva används inte religionen som direkt argument i propagandan - det handlar om vikten av att vara tjetjensk. Reportage av Maria Persson Löfgren.

Flyttar ur boet
Många fågelungar lämnar sina bon, kan de verka ensamma och övergivna, men när människor tar hand om dem blir det nästan tal om kidnappning. Samtal med Tommy Gärås, ornitolog, på plats vid fågelstationen i Göteborg.

Korrespondentkrönikan
Signerad Lars Palmgren, Santiago.

Programledare:
Lasse Johansson

Producent:
Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista