1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Tom Hitchman. Foto: Camilla Kvartoft
4 av 4
Silllunch på midsommarafton. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Midsommarafton 20 juni

med Lasse Johansson

P1-morgon sänder på midsommarafton från Farstanäs Camping utanför Södertälje.

Rättsintyg
Alla brottsoffer får inte det rättsintyg som kan avgöra ett fall i domstol, trots att de enligt lag har rätt till det. Varför är det så och vad betyder det? Peter Kranz, rättsläkare och docent vid Rättsmedicinalverkets avdelning i Lund och Gun Heimer, gynekolog och chef för Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala förklarar.

Klimattips
Rapporter om klimatförändringarna kommer ofta, och listan med tips på vad vi kan göra för att förändra situationen är lång. Reportage av Ulrika Bergqvist. Samtal med Fredrik Hedenus, forskare på Chalmers i Göteborg och Foad Rad, Klimat Aktion.
 

Miljösmarta Crags
En tanke som diskuterats inte minst i Storbritannien är att vi var och en skulle få utsläppsrätter på en viss mängd koldioxid per år, och det finns grupper i Storbritannien som redan har börjat tillämpa detta i liten skala. De kallar sig för Crags. Reportage av Camilla Kvartoft.

Ny modell
Det är färdigspelat för Sverige i EM. I förrgår förlorade Sverige mot Ryssland med 2-0 och frågan är hur det svenska fotbollslandslaget tar sig vidare nu? Krävs det en ny modell?Samtal med Åke Fjellström, idrottspsykolog och ledarkonsult.

Toppmöte i Bryssel
Igår kväll började EU-toppmötet i Bryssel och då samlades regeringscheferna för en gemensam middag. Varför är frågan om Irlands nej till en ny konstitution så svår att hantera och hur länge kan EU-ledarna vänta med att fatta beslut om den nya konstitutionen? Samtal med Herman Meltzer, EU-reporter på plats i Bryssel.

Krigsvapen
Inatt klubbade FN:s säkerhetsråd enhälligt igenom en resolution som klassar våldtäkt som ett vapen i krig. Våldtäkt kan nu klassas som krigsbrott och tas upp av internationella brottmålsdomstolen i Haag. Lise Bergh, generalsekreterare för Amnestys svenska sektion medverkar.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Stefan Winiger i Bryssel.

Midsommarsill
Sista minuten tips för dig som inte har hunnit fixa med sillen än. Samtal med kocken Marc Enderborg.
 

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Malin Olofsson
Malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".