1 av 4
Patrik Peter.
2 av 4
3 av 4
Kommande oväder med mörka moln
4 av 4
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix.

Oro i Zimbabwe efter avhopp, skottskador ökar i Sverige och nu är åsksäsongen här

Måndag 23 juni

Tsvangirai drar sig ur
Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai ställer inte upp i den andra omgången av presidentvalet den 27 juni. Oroligheterna tilltar nu i Zimbabwe. Samtal med Sten Rylander, Sveriges ambassadör i Zimbabwes huvudstad Harare.

Fler skottskador i Göteborg
Fem personer skottskadades under midsommarhelgen, fyra av dem i Göteborg. Enligt polisen har fler personer tillgång till vapen och använder dem. Samtal med Klas Friberg, chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland och Louis Riddez, överläkare vid traumaenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm.

Åtal mot Jean-Pierre Bemba
Idag presenteras åtalet mot Kongo-Kinshasas före detta vicepresident, den tidigare rebelledaren Jean-Pierre Bemba, vid Internationella Brottmålsdomstolen i Haag. Han anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott. Samtal med Stina Högblad, freds- och konfliktsforskare vid Uppsala universitet och Elisabeth Löfgren, Amnesty Internationals svenska sektion.

Tåget till Europa
Tågchartern är den snabbast växande resformen just nu. I år har resebolagen nästan tagits på sängen av det ökade intresset. Samtal med Ingegärd Ångström som reste till Slovenien på tågcharter.

EU efter Irlands nej
Irlands nej till det nya EU-fördraget har varit ett givet samtalsämne under midsommarhelgens EU-toppmöte. Hur går EU vidare nu? Samtal med EU-minister Cecilia Malmström.

Blixt och dunder
Varje år slår blixten ned ungefär 90.000 gånger och mest frekvent i juni och juli. I dag inleds en internationell konferens om blixtar och åskskydd i Uppsala. Samtal med Jörgen Blennow, forskare och lektor i högspänningsteknik vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Tobaksvarning i Indien
Om två år kommer rökning att orsaka en miljon indiers död - varje år, det förutspår ledande forskare. Rökning har nu förbjudits på offentliga platser. Reportage av Malin Benett Klarin.

Bangkok, måndag morgon
Krönika signerad Karin Wickström.

Programledare: Patrik PeterProducent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".