Zimbabwekris, EU-vänlig koalition i Serbien och hjälp mot sommaralkoholism

Tisdag 24 juni

Presidenten och oljan
Inför presidentvalet i USA har oljepriset blivit den hetaste frågan och tagit blickarna bort från Irak. Det nuvarande priset, cirka sex kronor litern, är i amerikanska ögon ofattbart högt och de båda presidentkandidaterna har helt olika lösningar på problemet.
Samtal med Sveriges Radios utsände i Washington, Sten Sjöström.

Jätterazzia mot människosmugglare
Den organiserade människosmugglingen har blivit en storindustri i Europa. I bil, båt och ibland i containrar smugglas, för enorma summor, människor in från länder utanför unionen. Men igår kunde polisen i nio europeiska länder gripa totalt 75 misstänkta männsikosmugglare genom en samordnad aktion. I Sverige greps 13 personer.
Samtal med Ulla Ahlbäck vid Rikskriminalen.

Fyllesemester
Juli är den månad när svenskar konsumerar mest alkohol på hela året. Och efter semestern är den tid när många söker hjälp för att bli av med sitt alkoholmissbruk.
Reportage av Agneta Johansson

Samtal med psykiatern Carl Gyllenhammar.

Krisläget i Zimbabwe
Inatt har FN:s säkerhetsråd diskuterat krisen i Zimbabwe där MDC-ledaren Tsvangirai tvingats söka skydd på nederländernas ambassad. Oppositionen har hoppat av valet efter allt våld och alla trakasserier men den sittande presidenten Robert Mugabe säger att valet ska genomföras trots kaoset.
Samtal med Pierre Schori fd utrikesminister, FN-ambassadör och valobservatör i Zimbabwe.

Korrumperade vallöften
Korruptionen i Ryssland har sjufaldigats under president Vladimir Putins styre. När han tillträdde var ett av löftena att göra något åt korruptionen.
Reportage av Maria Persson-Löfgren.

Serbien närmar sig EU
Igår blev det klart med en ny serbisk koalitionsregering med EU-vänlig inriktning. Socialistpartiet som fick en vågmästarroll i valet har beslutat att slå sina påsar ihop med den EU-vänliga allians som vann valet i maj.
Samtal med utrikesminister Carl Bildt.

Kondom eller avhållssamhet
Kondom räcker inte för att skydda mot klamydia och HIV, menar en grupp svenska läkare och barnmorskor. I stället manar de till mer avhållsamhet och färre sexpartners.
Debatt mellan Åsa Regnér, RFSU.s generalsekreterare och Annika Landgren, allmänläkare i Göteborg.

Korrespondentkrönika
Morgonens krönika är signerad Christer Fridén, nordenkorrespondent.

Programledare: Anna Hernek
Producent: Eva Milger
eva.milger@sr.se