Olmert riskerar omval, protester mot Mugabe, moderater splittrade av FRA

Onsdag 25 juni

Ökat tryck mot Mugabe
I går, tisdag, kritiserade FN:s säkerhetsråd våldet som Zimbabwes president Robert Mugabe ligger bakom, och även andra internationella röster har krävt att Zimbabwes grannländer måste agera kraftfullare. Samtal med Carin Norberg, chef för Nordiska Afrikainstitutet och Sveriges Radios medarbetare Jenny Sanner Roosqvist på plats vid den zimbabwiska gränsen.

Moderaterna splittras av FRA
Debatten om signalspaning fortsätter med full kraft och moderaterna skakas av avhopp efter riksdagens ja i förra veckan. Lagen ger försvarets radioanstalt, FRA, rätt att spana på tele- och datatrafik som går i kabel över Sveriges gränser. MUF-ordförande Niklas Wykman hotar att lämna partiet och på tisdagen meddelade Lars-Olof Reinfeldt, moderat kommunalpolitiker i Vetlanda, att han blir politisk vilde i protest mot den nya lagen. Samtal med Johan Norberg, liberal debattör och författare och Anders Jonsson, inrikespolitisk kommentator.

Heta fosterlandskänslor
I kväll, onsdag, stundar mötet mellan Tyskland och Turkiet i fotbolls-EM, och många befarar att det kommer bli heta känslor på gatorna i Tyskland. I Tyskland bor över två miljoner turkar och för många av dem känns det viktigt att slå just Tyskland. Samtal med två fans, ett från Turkiet och ett från Tyskland.

Nyval i Israel
I dag, onsdag, röstar det israeliska parlamenetet om det ska upplösa sig självt och därmed bana väg för nyval. Anledningen är att man vill försöka tvinga bort den korruptionsanklagade premiärministern Ehud Olmert. Samtal med statsvetaren Isabell Schierenbeck.

Israelisk fångutväxling
Det har nu gått två år sedan två israeliska soldater tillfångatogs av Hizbollah i Libanon. Vad som hänt med de två soldaterna är oklart, men nu kan en fångutväxling mellan Israel och Hizbollah vara mycket nära förestående, där de två soldaterna kan komma att bli överlämnade. Reportage av Jan Andersson.

Protest mot EU
EU:s nya regler för hur papperslösa och asylsökande som fått avslag ska bemötas får mycket hård kritik från Latinamerika. Bland annat ger det så kallade återvändandedirektivet Europas länder rätten att hålla papperslösa i förvar i 18 månader. Samtal med Lars Palmgren, Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika.

Nätberoende föräldrar
Förra året hörde över 100 barn av sig till BRIS, just för att de var oroliga över deras föräldrars porrsurfande och internetberoende. Samtal med Owe Sandberg, psykolog som jobbar med internetberoende.

Krönikan
Maria Persson-Löfgren lämnar sin sista krönika från Moskva.

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Marie-Caroline Biver