Gränsvärden i Tällberg, valfångstmöte i Chile och flygande doktorer hjälper passagerare

Torsdag 26 juni

Gränsvärden lanseras på Tällberg Forum
Jorden tål mindre än vi trott varnar ledare forskare på Tällberg Forrum. Nu vill de lansera gränsvärden för naturen.
Johan Rockström, chef för Stockholm environment institute.

Valfågstmöte i Chile
Den internationella valfångstkommissionen, IWC, har en svår uppgift att lösa under mötet i Chile. Ska kommersiell valfångst tillåtas eller och det är hårda motsättningar mellan dom länder som vill skydda valen och dom som vill jaga den. Bo Fernholm, svensk kommissionär på plats i Santiago.

Zimbabwe
Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai har sökt skydd på Nederländernas ambassad i huvudstaden Harare. President Mugabe säger att valet ska avgöras trots att det bara finns en kandidat. Anna Tibblin, regionschef på Kooperation utan gränser och Joakim Johansson, tidigare handläggare på Palmecentre med Zimbabwe som ansvarsområde om läget i Zimbabwe och Tsvangirais betydelse.

I dag inleder Berlinarna ett 60-årsfirande
Det var sommaren -48, tre år efter andra världskriget, som den Sovjetiske ledaren Josef Stalin täppte till infartsvägarna till Västberlin, i ett försök att få västmakterna att släppa staden. Men följden blev istället att amerikanerna öppnade en luftbro in till det isolerade Berlin och försåg befolkningen med förnödenheter under den årslånga blockaden.
Bo Inge Andersson, Tysklandskännare och utrikeskommentator på Sveriges Television medverkar.

Egypten gömmer barn med funktionsnedsättning
Funktionsnedsättningar i Egypten förknippas ofta med skam och många barn hålls gömda, vilket påverkar deras utveckling. Men i byn Nay norr om Kairo pågår ett projekt fär funktionshindrade får chans till rehabilitering. Reporter Johnny Sjölund, finländska YLE.

Flygande sjukvårdspersonal utan ersättning
En sjukvårdsutbildad passagerare rycker in i nio av tio akuta sjukdomsfall ombord på flygplan, enligt statistik från SAS. Flygbolaget ser gärna läkare i passagerarlistan, men undviker ekonomisk ersättning för medicinska insatser ombord. Reportage av Anneli Rådestad.

Bilindustrins framtid
Igår la Volvo det största varslet i företagets historia. I botten ligger en förlust på 900 miljoner kr första kvartalet i år. Daniel Frodin, chefredaktör på Teknikens Värld, om vad som krävs för att vara ledande inom bilindustrin.

Peking torsdag
Korrespondentkrönikan är signerad Hanna Sahlberg.

Programledare: Anna Hernek
Producent: Eva Milger
eva.milger@sr.se