Val i Zimbabwe, utskälld och hyllad i FRA-svekdebatt, och hårdrock på frammarsch

Fredag 27 juni

Valet i Zimbabwe
Trots omvärldens uppmaningar om att skjuta upp valet i Zimbabwe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirais kraftiga fördömanden av valet vill president Mugabe genomföra det.
Georgina Godwin från Zimbabwe startade radiostationen Short Wave Radio Africa, som sänder oberoende nyheter om Zimbabwe från London.
Sten Rylander, Sveriges ambassadör i Zimbabwe, beskriver läget.
Jenny Sanner Roosqvist rapporterar från gränsövergången mellan Sydafrika och Zimbabwe.

Resa utan slut
Sextio år sedan försökte en folkmobb driva bort resande från Jönköping. Barbro Gustavsson som var 14 år under kravallerna minns händelsen som nu blivit en pjäs. Leif Svensson är initiativtagare och projektledare.

Hårdrock på frammarsch
Sweden Rock festival slog till exempel publikrekord för några veckor sedan och i helgen drar hårdrocksfestivalen, Metaltown, igång i Göteborg. Reportage av Madeleine Blidberg.

Minnespark i tsunamidrabbad by
Fiskebyn Nam Khem, utraderades nästan helt av tsunamin år 2004. Karin Wickström har återvänt till den thailändska byn där flera tusen människor dog och de flesta hus förstördes. Idag är byn återbyggd och vid stranden finns en minnsepark.

Risad och rosad
Svekdebatten efter FRA-beslutet förra veckan har inte tystnat. Centerpartisten Fredrik Federley har blivit mejlbombad och på Internet kan man lyssna på nidsånger om att han röstade ja. Folkpartisten, Camilla Lindberg, som var den enda från alliansen som röstade nej har däremot fått blommor och glada tillrop från människor utanför partiet.

Dyksäkerhet granskas
På bara en månad har tre personer dött i dykolyckor i Sverige och det trots att dyksäsongen bara har börjat. Konsumentverket som redan i vintras rapporterade att 25 procent av dykeriföretagen har dålig luft i sina tuber, utvidgar nu sin granskning. Samtal med Maria Holmberg, utredare på Konsumentverket samt Monica Holmberg som driver ett dykeriföretag i Stockholm.

Washington, fredag
Korrekrönikan är signerad Sten Sjöström.

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se