P1-Morgon

Mongoliet, Uran och utanförskap

Måndag 30 juni

Provborrning i Norr
Intresset för uranprospektering ökar. Men medlemmarna i hembygdföreningen i Arvidsjaur tycker inte att kommunens politiker vet tillräckligt om riskerna för att kunna fatta beslut, nu utbildar de politikerna. Birgit Lindberg, sekreterare i bygdeföreningen och Rune Grankvist (s) ordf. i kommunfullmäktige.

Från Clinton till Obama
Just nu bedrivs en intensiv kampanj för att locka tidigare Clinton-anhängare att ge sin röst till Obama. Möten hålls kors och tvärs. Till och med inne i vardagsrummen. Reportage av Sten Sjöström.

Mongoliet
Mongolerna en av de tio vanligaste grupperna som söker asyl i Sverige. Och de flesta av dem kommer för att arbeta. Robert Nilsson som är expert på Mongoliet kommer till studion.

Utanförskap
Antalet människor som lever i utanförskap har stadigt minskat under en längre tid. Men nu har trenden vänt. På väg mot en ny lågkonjunktur kommer allt färre in på arbetsmarknaden. Hillevi Engström (m) och Sven Erik Österberg (s) debatterar.

WALTIC
1000 författare från hela världen är på plats i Folkets hus i Stockholm för att diskutera yttrandefrihet, läskunnighet och upphovsrätt. WALTIC hålls för första gången. Mats Söderlund är författarförbundets ordförande och författaren Henning Mankell är en av de 1000.

Vad händer nu
I går svor han än en gång presidenteden Robert Mugabe. Samtidigt samlas Afrikanska Unionen i Egypten för att diskutera Zimbabwes framtid. Sten Rylander är Sveriges ambassadör i Zimbabwe.

Planetens trädgårdsmästare
Religion spelar en allt större roll i miljö- och klimatdebatten. Trossamfundens inflytande har blivit starkare sedan skapelsen hotas av miljöförstörelse.
Reportage av Malin Olofsson

London, måndag
Korrekrönikan är signerad Camilla Kvartoft 

Programledare:
Anna Hernek
Producent:
Marie-Caroline Biver
marie-caroline.biver@sr.se