Busstrejk, ny VAB-lag och sexchattning med barn

Tisdag 1 juli

Busstrejk lamslår Stockholm
Ett par hundra tusen människor får svårt att ta sig till jobbet nu på morgonen när busschaufförerna gått ut i strejk. Fackförbundet kommunal och bussföretagen har inte kunnat enas om ett nytt löneavtal. Ulrika Berqvist rapporterar direkt från Björknäsgaraget med strejkande och drabbade. 
Debatt mellan parterna, Bussarbetsgivarna och Kommunal.

Wimbledon
Britten Andy Murray lyckades ta sig vidare till kvartsfinal i Wimbledon på måndagskvällen. Vår reporter Camilla Kvartoft besöker turneringen där traditionerna tycks minst lika viktiga som spelet.

Korrespondentkrönika
I dag signerad Jan Andersson, Gaza City.

Sexchattning med barn
Att ragga upp barn på nätet i syfte att ha sex med dem är inte olagligt i Sverige. Ett nytt lagförslag mot just det skulle träda ikraft idag, men förslaget kritiserades och blev inte av. Reportage av Karin Wirenhed om hur snabbt det går för Lisa, 13 att bli kontaktad av Olle, 63.
Samtal med Henrik von Sydow, moderat ledamot i justitieutskottet om varför lagen inte blev av.

Ny VAB-lag
En ny lag ska från och halvårsskiftet nu sätta stopp för fuskande föräldrar. Den som begär ersättning för vård av sjukt barn måste nämligen från just idag kunna visa upp ett särskilt intyg som bevis på att barnet verkligen har varit hemma med någon av sina föräldrar. Gunnar Axén (m) och Veronica Palm (s) diskuterar för och nackdelar med den nya lagen.

Sarkozy ska leda EU
I dag den 1 juli tar Frankrike över stafettpinnen från Slovenien som EU:s ordförandeland, och sedan det irländska nejet till den nya konstitutionen kan ordförandeposten bli ett tufft jobb för Frankrikes president Nicholas Sarkozy. Samtal med Annika Ström Melin, frilansjournalist.

Programledare: Katarina Pietrzak Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se