Blodig tjurfäktning populärt igen och matkassen blir allt dyrare

Onsdag 9 juli

Spelar det någon roll vem som kontrollerar?
Unga som annars ofta och frivilligt sprider privat information på internet via forum som facebook, amazon eller genom vanliga kundkort, protesterar nu högljutt mot den nya FRA-lagen. Men vad är egentligen skillnaden mellan när myndigheter scannar information och när man drar kundkortet i affären? Samtal med Mats Lindgren, Kairos Future.

Lag om dom till psykvård stoppas
I morgon beslutar regeringen att genomföra en översyn av den psykiatriska tvångsvården. Socialminister Göran Hägglund berättar hur det nya lagförslaget kommer att skilja sig från det nuvarande.

Så påverkar dyr matkasse Svensson
Oljan, bensinen, elen, lånen och inte minst maten blir dyrare. PRO:s årliga matprisundersökning visar att matpåsen blivit 7 procent dyrare. Hör Annika Creutzer, privatekonom på Privata affärer, om hur svenskarnas privatekonomi påverkas av prisstegringarna.

Blodigt nöje populärt igen
För några år sen verkade det som om tjurfäktningarna höll på att dö ut i Spanien. Allt fler spanjorer tyckte det var grymt och intresset minskade. Men nu har vinden vänt och tjurfäktning är populärt igen. Inte minst bland kändisarna. Reportage av Petra Socolovsky.

Klimat och olja på dagordningen
G8-mötet som avslutas vid lunchtid idag i Japan. Toppmötet för ledarna för de åtta mäktigaste industrinationerna började i måndags och på dagordningen har bland annat stått klimatförändringen, livsmedelskrisen och det stigande oljepriset. Hör Tomas Ries, utrikespolitiska institutet om vad länderna kommit fram till och vad mötet betyder.

Migrationsverket och hedersvåld
Om någon riskerar förföljas på grund av sitt kön, utsättas för hedersvåld och inte kan gömma sig i sitt hemland, så ska det tas med i beaktande vid beviljan om asyl i Sverige. Så lyder lagen - men ändå får många utsatta kvinnor avslag. Reportage av Karin Wirenhed. kl 6.40.
Hur bedömer Migrationsverket fallen? Och vad innebär ett avslag för någon som fruktar för sitt liv? Diskussion med Sara Mohammad från organisationen Pelas vänner och Oskar Ekblad, Migrationsverket.

Nedmonterad socialtjänst?
Debatt direkt från Almedalen om socialtjänsten. Hör Christin Johansson, Akademikerförbundet SSR och Chatrine Pålsson Ahlgren.

Korrespondentkrönika
Idag signerad Sten Sjöström, Washington.

Programledare: Pia Fridén Producent: Eva Milger
eva.milger@sr.se