Majoritet mot FRA, tjejer vill göra lumpen och skuggboxningsförbud i fängelser

Fredag 18 juli

Folkpartister kan fälla FRA
Sex folkpartister hotar nu att fälla FRA-lagen. Solveig Hellquist, (fp), om varför hon väljer att gå emot sitt eget parti. Hör också försvarsminister Sten Tolgfors om vad det betyder för lagen och för regeringen. 

Barbro Hedvall, ledarskribent på DN och Nisha Besara, chefredaktör på Dagens Arena diskuterar den kritiska situationen.

Tjejen som gjorde lumpen
Förra året gjorde 5 119 personer lumpen och av dem var 403 tjejer. Men tjejernas intresse för att göra lumpen är mycket större än så och Försvarsmakten hoppas på en fördubbling av antalet tjejer till nästa år. Erika Nyman, som gjorde lumpen för fyra år sedan, medverkar samt Bengt Axelsson, personaldirektör vid Försvarsmakten.

Mandela 90 år
Nelson Mandela fyller 90 år i dag. Han satt länge i fängelse i kampen mot rasförtryck mot apartheid. Jonathan Alexander, styrelsemedlem i Sydafrikaföreningen, berättar om läget i landet i dag.

Nuförtiden är Mandelas liv och gärningar en av de största turistattraktionerna i Sydafrika. Reportage av Jenny Sanner-Roosqvist.

Vuxna lär sig simma
Uppemot två miljoner vuxna i Sverige tror inte att de klarar att simma 200 meter. Att vara vuxen och inte kunna simma kan vara känsligt men personalen på Hammarbadet i Göteborg har lyckats locka många att våga - med hjälp av livräddning.

Skuggboxning förbjudet på Kumlafängelset
Sedan tidigare är det förbjudet att utöva kampsporter på Kumlaanstalten. Men när skuggboxning förbjöds, JO-anmäldes Kumlaanstalten. Ricard Nilsson, själv livstidsdömd fånge debatterar med Kenneth Gustafsson som är chef på Kumla.

Krönikan är signerad Beatrice Janzon och kommer från Washington.

Programledare: Pia Fridén
Producent: Marie-Caroline Biver
marie-caroline.biver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista