Kyrkans tjänstebostäder säljs ut och förhandlingar om frihandel återupptas

Måndag 21 juli

Förhandlingar om Guantanamofångar
De över 200 fångarna på Guantanamobasen i Kuba befinner sig i ett rättsligt ingenmansland. De har suttit i fångenskap i sex och ett halvt år utan prövning. Idag inleds en serie domstolsförhandlingar vars syfte är att reda ut hur deras mål ska prövas. Samtal med Beatrice Janzon, Sveriges Radios utsände i Washington.

Oljeland bygger kulturö
Du kanske inte känner till Abu Dhabi, ett emirat i Persiska viken som gjort sig rikt på oljefyndigheter. Det ska det nu bli ändring på. Abu Dhabi satsar på att göra sig världsberömt genom att bygga en hel ö som ska fyllas med kulturinstitutioner. År 2018 ska kulturön stå klar.
Reportage av Therese Larsson.

Korrespondentkrönikan
är signerad Mats Eriksson i Moskva.

Svenska kyrkans bostäder säljs ut
Sedan år 2000 har antalet tjänstebostäder som ägs av Svenska kyrkan halverats. Nu kan vem som helst köpa och bosätta sig i en prästgård, man behöver inte ens vara troende. Men vilken betydelse har utförsäljningen av prästgårdar för religionen i Sverige? Reportage av Sara Moein.

Nya förhandlingar om frihandel
WTO har i sju år försökt komma överens i Doha-förhandlingarna som handlar om frihandel i världen. Nu är det dags igen. Delegater från mer än 150 medlemsländer samlas i Geneve för att försöka nå en kompromiss. Men det är inte alla som hoppas på att WTO når fram till ett beslut. Kritiker hävdar att den frihandel som diskuteras skulle vara skadlig för utvecklingsländer. Samtal med Peter Kleen, handelspolitisk konsult och debattör, samt America Vera-Zavala, dramatiker som var med och drog igång den globaliseringskritiska Attac-rörelsen i Sverige.

Clark Olofsson gripen
Clark Olofsson greps med fem andra personer i lördags kväll vid ett större narkotikatillslag. Olofsson som numer heter Daniel Demuynck, och är belgisk medborgare, har suttit mer än halva sitt liv i fängelse. Senaste straffet var för amfetaminsmuggling i Danmark där han satt 14 år i fängelse. Han frigavs för två år sedan och är alltså nu anhållen igen. Hör Görel Kristina Näslund, författare.

Kongress om medier och globalisering
1000 medieforskare från hela världen samlas idag till kongress i Stockholm. Temat är media och globala skillnader. Bland annat kommer man att avhandla mediernas relation till frågor som rör global utveckling. Gäster i studion är Ester Pollack som forskar vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet samt Robin Mansell, orförande i International Association for Media and Communication Research (IAMCR) som ligger bakom den här forskarträffen.

Irak blir allt mer självständigt
I slutet av förra veckan lämnade USA över säkerhetsansvaret för den shiitiska provinsen Diwaniya i centrala Irak. Därmed har 10 av 18 provinser tagits över av lokala säkerhetsmyndigheter. De irakiska ledarna hoppas att deras egna styrkor ska kunna ta över helt och hållet innan året är slut. Medverkande är Urban Hamid, svensk frilansjournalist som spenderat mycket tid de senaste åren i Irak, samt Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan.

Programledare: Lars Mogensen
Producent: Lotte Nord
lotte.nord@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista