Fenazepam narkotikaklassat, stämningar i Bosnien och mobilförsäljare på turné

Torsdag 24 juli

Fenazepam blir narkotikaklassat
Idag skickar Läkemedelsverket en rekommendation till regeringen att narkotikaklassa preparatet Fenazepam. Drogen säljs öppet över internet och har lett till flera allvarliga överdoser och förgiftningar bland ungdomar i Stockholm, Göteborg, Värmland och Örebro. Reportage av Anna Nyström.

Per-Åke Sandvold, enhetschef på Läkemedelsverket har skrivit underlaget för regeringens beslut. Han berättar om processen som föregår att en substans blir narkotikaklassad och arbetet med att snabba upp processen.

Skräddarsydd lag räddar Berlusconi
Berlusconi är anklagad för mutbrott men kan nu andas ut. Den italienska presidenten skrev igår kväll under en lag som ger honom och tre andra toppolitiker immunitet tills de lämnar sina poster. Lagen är skriven av premiärministern Berlusconis egen advokat, tillika justitieminister Niccolò Ghedini. Samtal med Peter Loewe, frilansjournalist i Italien.

Bosnien - fortfarande delat efter inbördeskriget
Samtal med radioteaterns chef Jasenko Selimovic som fram tills igår befann sig i Bosnien. Han berättar om de olika reaktioner på gripandet av Radovan Karadzic som finns i landet.

Obama, de kristnas val
De kristna i USA och framför allt de bokstavstrogna har i de senaste valen röstat på republikanerna, det var i hög grad deras stöd som gjorde att George Bush valdes till president två gånger. Inför årets val ser det annorlunda ut, opinionsundersökningar visar att demokraternas kandidat Barack Obama knappar in på republikanernas John McCain bland aktiva kristna. Reportage av Sten Sjöström.

Mobilförsäljare på turné
För ett år sedan sjöng mobilförsäljaren Paul Potts inför en jury och publik i den brittiska upplagan av programmet Talang 2007. Sedan dess har han turnerat i världen i kväll sjunger han i Helsingborg. Gunilla Lennemark är en av dem som ska se Paul Potts ikväll och skribenten Ingrid Strömdal har sett honom när han sjöng i Solna.

Dagens krönika är signerad Sten Sjöström i Washington.

Programledare: Pia Fridén
Producent: Eva Milger
eva.milger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista