Israel bygger ut, fildelning och Europride

Fredag 25 juli

Utbyggnad på Västbanken
Trots omvärldens kritik fortsätter Israel med utbyggnad av bosättningar både på Västbanken men också i Östra Jerusalem. Vår utsände Jan Andersson besökte en av de judiska bosättningarna i östra Jerusalem, Har Homa, som enligt planerna ska växa ännu mer.

Samtal med Eli Göndör, islamolog och mellanösternkännare.

Upp och ner på börsen
Det är nervigt på börsen och högsäsong för kvartalsrapporter och börsorakel. Rodney Alfvén är analyschef på investment- och riskkapitalbolaget Cheuvreux Nordic, om läget för de svenska företagen.

Olagliga fildelare kläms åt i Storbritannien
Internetleverantörer i Storbritannien kommer att skicka brev till hundratusentals abonnenter som de misstänker ägnar sig åt fildelning. Leverantörerna kommer också att sakta ner internettrafiken för de mest hängivna fildelarna. Detta är resultatet av förhandlingar som den brittiska regeringen hållit med internetleverantörer och musikbranschen under hot om att införa strängare lagstiftning. Kan en liknande överenskommelse ske i Sverige? Jon Karlung, vd för internetleverantören Bahnhof i samtal.

Dyrt med blykulor
På regeringens uppdrag har Kemikalieinspektionen tagit fram ett förslag på hur en ny skatt ska få jägare och skyttar att ge upp blyammunition till förmån för ammunition av andra metaller. Det tidigare beslutade förbudet mot blykulor och blyhagel har rivits upp - men är ekonomisk styrning rätt sätt att få bort bly från naturen? Göran Gabling, utredare vid Kemikalieinspektionen i samtal och reportage från Björksta ungdomsskytteförening utanför Västerås.

25 000 kronor för flytt till Arjeplog
Norrland behöver folk. För Arjeplog har det gått så långt att kommunen skänker 25 000 kronor till varje person som flyttar till kommunen. Men Arjeplog är inte den enda glesbygdskommunen som kommer med lockerbjudanden för att få nya invånare.
Är pengar och andra förmånliga erbjudandet det rätta sättet att locka nytt folk till glesbygden? Anders Ljung, ordförande i företagarförening i Ragunda och Kerstin Wallin, generaldirektör för Glesbygdsverket i samtal om rätta vägen.

Europride
I dag, fredag, startar Europride, medialiserad freakshow enligt kritikerna men för många homosexuella från mindre städer är festivalen en identifikationsstärkare. Reportage av Anders Spegel.

Ung företagsamhet
I Kungsträdgården i Stockholm invigs i dag EM i Ung Företagsamhet. Vår reporter Jonatan Järbel finns där omgiven av unga företagare.

Krönikan
Dagens krönika kommer från Hanna Sahlberg i Peking.

Programledare: Lars Mogensen

Producent: Lotte Nord lotte.nord@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista