Terrorattentat i Turkiet, avrättningar i Iran och rakade underliv

Måndag 28 juli

16 döda i terrorattentat i Turkiet
Istanbul i Turkiet skakades av terrorattentat igår kväll, och hittills har 16 personer dött och 154 personer rapporteras också vara skadade. Samtal med Ingmar Karlsson, svensk Generalkonsul i Istanbul.

Ytterligare avrättningar i Iran
Avrättningarna i Iran har ökat dramatiskt den senaste tiden och i går hängdes 20 personer i staden Shiraz och i provinsen Khorazan Razavi. Sammanlagt har minst 210 människor avrättats i Iran i år, vilket gör landet till tvåa i dödstraffsstatistiken, bara i Kina avrättas fler människor. Samtal med Mohammad Fazlhashem är idéhistoriker i Umeå och mångårig kännare av Iran.

Hiv ökar och informationen verkar inte nå fram
Förra året rapporterade Smittskyddsinstitutet en dramatisk ökning av hiv, bland annat i gruppen män som har sex med män. Statistiken för det senaste halvåret visar att ökningen har avstannat och rädslan för hiv bland homosexuella män verkar liten. Informationen om att hiv är farligt tycks inte nå fram eller så tas den inte på allvar. Mats tänkte att hiv bara drabbar knarkare och uteliggare, inte honom, men det gjorde det. Reportage av Emma Englund. Samtal med Hans Nilsson, från Posithiva Gruppen, och Göran Bratt, överläkare Venhälsan på Södersjukhuset.

Svampinfektioner hos kvinnor allt besvärligare och vanligare
Som vi kunde höra i Ekots nyheter så blir svampinfektioner i underlivet allt vanligare för kvinnor, och de blir allt svårare att bli av med. Under de senaste åren har det regelbundet kommit rapporter om hur svampinfektionerna ökar och att en av orsakerna sannolikt är att det blir allt vanligare att kvinnor rakar sitt kön. Hur vanligt är det, och varför rakar man sig?Samtal med sexolog Linn Heed.

Valet i Kambodja
Allt tyder på att det regerande partiet i Kambodja CPP, Det kambodjanska folkpartiet, verkar ha vunnit söndagens parlamentsval i Kambodja, precis som väntat. Premiärministern sedan 23 år, Hun Sen, sitter stadigt fastskruvad vid makten. Hur kan han sitta så säkert och hur har oppositionen kunnat arbeta under valrörelsen? Samtal med Miriam Malmqvist, jobbar för SIDA, vid ambassaden i Phnom Penh och David Dahmén, svensk valobservatör för EU i Kambodja.

Demokratin i Botswana
I Botswana är många frustrerade över vad som händer i grannlandet Zimbabwe och vill ha hårdare tag mot Mugabes regim. Botswana självt däremot ses däremot av många mer som ett föredöme vad gäller demokrati. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

Somalisk sport och kultur i Rinkeby
I Rinkeby i Stockholm pågår just nu Somalia Summer Games. För tionde året i rad träffas somaliska ungdomar från olika länder för att vara med i sport- och kulturaktiviteter som arrangeras av Somaliska Kultur- och Idrottsföreningen, och Somalisk-svenska ungdomsförbundet. Vår reporter Inti Chavez Pérez är på plats.

Korrespondentkrönika
Dagens krönika kommer från Vladislav Savic i Bangkok.

Programledare: Lars Mogensen
Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista