Tisdag 29 juli

med Lotte Nord

Roadtrip med arbetslösa
Hur lätt är det att få jobb, egentligen? Vi följer med David Falk och Fredrik Hjort, 19 och 20 år gamla, som under sommaren tagit sig från Kiruna till Ystad genom att ta tillfälliga jobb. Förra veckan träffade de 24-åriga Cecilia Nilsson som varit arbetslös i två år och jämförde sina erfarenheter av hur arbetsmarknaden ser ut för ungdomar. Reportage av Axel Naver.

Hjälp till arbetslösa ungdomar
Hur ska arbetslösa ungdomar komma in på arbetsmarknaden? Hur skiljer sig arbetsförmedlingen och privata arbetsförmedlare i sina sätt att sporra unga att söka jobb? Samtal med Ingela Söderman, avdelningschef på arbetsförmedlingen och Gerd Uliander, VD på AS3.

Spänt efter bomdåd
Ett dygn efter terrorattentatet i Istanbul, hittills har ingen officiell person velat tala om vem eller vilka som kan ligga bakom bomberna. Ändå kan attentatet leda till att förtroendet för de turkiska myndigheterna minskar. Reportage av Jan Andersson.

Toppa laget
Två år kvar till valet och nu höjs röster för att det är dags att ”toppa laget”. Diskussion mellan Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och Niklas Ekdal, chef för ledarredaktionen på Dagens nyheter.

En bild säger mer än tusen ord
Tidningsläsare har de senaste dagarna kunnat se en bild från italienska kuststaden Neapel. Bilden visar två döda flickor i 10-års åldern, i bakgrunden ett par som fortsätter att mumsa på sin matsäck utan att ta större notis om de döda barnen. Historien bakom bilden är att flickorna var romer, och de drunknade i det vågiga havet - till synes utan att någon brydde sig nämvärt. En attityd som har upprört många, särskilt med tanke på romernas situation just nu i Italien. Frågan är kunde, och kan, man lita på bilden? Anna Gullmark, fotograf och programansvarig för bildjournalistik vid Mittuniversitetet.

Vett och etikett på camping
Får man se ut och bete sig hur som helst på en campingplats? P1-Morgons reporter Mats Tiborn besöker Ängby camping utanför Stockholm och pratar oskrivna campingregler.

Fler åskoväder
Vanligtvis skadas omkring fem personer per år i åskoväder, men hittills i år har redan tretton personer drabbats. Är fler och större åskoväder något vi kan få se mer av framöver? Samtal med Mahbubur Rahman, forskare vid avdelningen för elektricitetslära- och åskforskning vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Sten Sjöström i New York.

Programledare:
Lotte Nord
Producent:
Marie-Caroline Biver

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista