Karadzic överlämnad och ska landstinget operera in mödomshinnor?

Onsdag 30 juli

Landsting opererar för att bevisa kvinnans oskuld
Ska landstingsfinansierade sjukhus bekosta och utföra operationer som går ut på att se till att kvinnan blöder på bröllopsnatten? Det har visat sig att inte bara privata kliniker utan också landstingets läkare utför mödomshinneoperationer. Diskussion mellan Marc Bygdeman, professor emeritus i gynekologi och Chatrine Pålsson Ahlgren (kd), riksdagsledamot i socialutskottet.

Demonstrationer i Belgrad
I natt överlämnades Radovan Karadzic till Haag, och i går kväll  demonstrerade tusentals människor mot gripandet av honom. Hur stort är stödet för den f d krigsförbrytaren? Samtal med Ljubisha Rajic professor i Belgradoch Ida Udovic, medlem i organisationen ”kvinna till kvinna”.

Sömnmediciner bland unga ökar
Det blir allt vanligare att ungdomar tar sömnmediciner, det har Ekot rapporterat om under morgonen. Sedan år 2000 är det 71% fler i åldern 15-34 år som tar sömnmediciner. Varför ökar det och vad bör göras istället? Samtal med Lena Leissner, överläkare på neurokliniken på universitetssjukhuset i Örebro.

Missionsfartyg lockar men kyrkan tappar
Samtidigt som Svenska Kyrkan förlorar allt fler medlemmarså lockar andra kristna organisationer många nya medlemmar. Ett exempel är den kristna rörelsen Elida, vars fartyg seglar runt och värvar nya medlemmar. Reportage av Madeleine Blidberg.
Samtal med Lars-Ove Ljungberg, Svenska Kyrkan och Olle Carlsson, Allhelgonakyrkan i Stockholm.

Utbytesstudenter från Kina har framtiden för sig
Nästa vecka börjar OS i Peking och ett av målen med detta jättestora sportevenemang sägs ju vara att människor, inte minst unga, från hela världen ska träffas. Samtidigt firar Kina 30-årsjubileet av det ekonomiska reformprogram som öppnade landet och gjorde det möjligt för kinesiska ungdomar att resa utomlands och studera. Reportage av Hanna Sahlberg.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer i dag från Lars Palmgren i Bolivia.

Första dyket till botten av den djupaste sjön
I går lyckades en rysk miniubåt för första gången nå ända ned till botten på världens största sjö Bajkalsjön i södra Sibirien  över 1 700 meter djup. Sjöns yta är fem gånger Vänerns, och innehåller en femtedel av allt jordens sötvatten. Dykningen är högintressant för limnologer och forskare som nu med spänning ser fram mot uppgifter om vad som döljer sig där nere. Samtal med Lennart Prage, molekylärbiolog.

Programledare:
Lars Mogensen
Producent:
Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista